APD Craiova: Apel impotriva centralei nucleare de la Kozlodui

0
383
Craiova: Referendum împotriva Kozlodui odată cu alegerile locale
APD Craiova: Apel impotriva centralei nucleare de la Kozlodui
APD Craiova: Apel impotriva centralei nucleare de la Kozlodui

APEL IMPOTRIVA „MODERNIZĂRII” SI FUNCTIONĂRII CENTRALEI NUCLEARE DE LA KOZLODUI „BOMBA NUCLEARĂ CU CEAS DIN BALCANI”

Asociatia PRO DEMOCRATIA – CLUB CRAIOVA cu sustinerea Asociatiei C.R.O.N.O. – Centrul de Resurse pentru Organizatiile Non-profit din Oltenia, Fundatiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (F.D.E.S.), Asociatiei Dabuleni Impreuna pentru Viitor, Tineri in Europa – Calarasi, Institutului Roman pentru Promovarea Femeii si Asociatiei EUROAGORA adreseaza societatii civile, cu precadere miscarii ecologiste, din Romania si Bulgaria, Presedintelui ales al Romaniei Klaus Iohannis, Primului Ministru al Romaniei Victor Ponta, Parlamentului si Guvernului Romaniei apelul de a interveni pe langa Guvernul Bulgariei si forurile Uniunii Europene pentru a solicita incetarea lucrarilor de modernizare si a functionarii Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Reprezentantii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui nu au oferit garantii reale cu privire la siguranta modernizarii si utilizarii acestei instalatii. Singurele argumente inaintate spre consultare publica sunt cateva analize tehnice care nu prezinta garantia ca sunt obiective si neinfluentate de interesele economice ori politice ale partii bulgare. Consideram ca este obligatoriu sa se realizeze o analiza independenta, la nivelul institutiilor europene din domeniu, a argumentelor tehnice prezentate de oficialii bulgari.

Dezbaterile organizate recent in Romanie de reprezentantii oficiali ai Centralei Nucleare de la Kozlodui au avut un caracter formal. De fapt, se repeta trista experienta a dezbaterilor organizate acum cativa ani de oficialii bulgari cu privire la realizarea unui mega-depozit de deseuri radioactive la Kozlodui, opiniile exprimate atunci de autoritatile romane de profil, de reprezentantii comunitatilor locale si ai societatii civile fiind fara vreun efect major. Credem ca si in cazul dezbaterilor organizate pe subiectul „modernizarii” Centralei Nucleare de la Kozlodui, opiniile noastre nu vor avea vreun impact.

Asociatia PRO DEMOCRATIA – CLUB CRAIOVA avertizeaza asupra consecintelor pe care functionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui le-a avut si le are asupra starii de sanatate a populatiei romanesti si bulgare, a mediului inconjurator din zonele limitrofe acesteia. In judetele riverane Dunarii si aflate in vecinatatea Centralei Nucleare de la Kozlodui se poate observa in statistici o crestere a numarului de cazuri de cancer, mai ales in randul copiilor. Consideram ca este necesar ca autoritatile romanesti si institutiile europene sa realizeze o monitorizare interdisciplinara a impactului asupra sanatatii oamenilor si a mediului pe care il are functionarea Centralei Nucleare de la Kozlodui.

Asociatia PRO DEMOCRATIA – CLUB CRAIOVA solicita autoritatilor romanesti, autoritatilor bulgare si institutiilor europene sa intervina in rezolvarea problemei functionarii Centralei Nucleare de la Kozlodui, o bomba nucleara cu ceas a Balcanilor, in spiritul respectarii dreptului la sanatate si dreptului la un mediu curat care sunt garantate cetatenilor de legislatia Uniunii Europene.

Opriti Centrala Nucleara de la Kozlodui – Bomba Nucleara cu ceas a Balcanilor!
Carla Stoica
Presedinte APD – Club Craiova

Pr. Marcel Radut Seliste
Coordonator Programe APD – Club Craiova

VIDEO: Albena Simionova, Coalitia Antinucleara din Bulgaria

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.