Aproape toate apele din Bihor respecta „cerintele” Uniunii Europene

  0
  535
  Aproape toate apele din Bihor respectă "cerinţele" Uniunii Europene
  Aproape toate apele din Bihor respecta „cerintele” Uniunii Europene

  Administratia Bazinala de Apa Crisuri a anuntat, luni, printr-un comunicat de presa, rezultatele monitorizarilor facute in prima jumatate a anului 2012 pe 1.718 cursuri de apa, 8 acumulari si 101 foraje de apa din Bazinul Hidrografic Crisuri. „Rezultatele cumulate ale analizelor indica faptul ca 75% din cursurile de apa prezinta „stare ecologica buna” si 25% prezinta „stare ecologica moderata””, se arata in informarea ABA.
  Aceste rezultate s-au obtinut in baza parametrilor indicati de legislatia romaneasca, adaptata dupa cerintele Uniunii Europene. In functie de elementele care se regasesc in ape, acestea pot fi intr-o stare foarte buna, buna, moderata, slaba sau proasta.

  Astfel, sapte acumulari de apa din bazin (Dragan, Lesu, Lugas, Tileagd, Taut, Crestur, Rovina) sunt in stare buna, in timp ce acumularea Fegernic are un potential ecologic moderat. Din forajele analizate, 74% au o stare chimica buna, iar 26% una slaba.

  Si raurile stau destul de bine. Pe sectiunile monitorizate, Crisul Alb, Crisul Pietros, Baita, Valea Fanatelor, Nimaiesti, Barcau, Crisul Negru si Crisul Repede se incadreaza in „stare ecologica buna”, in timp ce Nimaiesti (in aval de Beius), Borumblaca si Barcaul au doar o stare ecologica moderata.

  In plus, pe niciunul din cele 16 cursuri de apa cu zone vulnerabile la nitrati (Crisul Alb, Matca, Canalul Morii, Botesti, Crisul Negru, Soimul, Crisul Mic, Hidisel, Pusta, Urvis, Crisul Repede, Borod, canal colector Crisul Negru, Peta, Mouca si Ier) nu s-au inregistrat depasiri ale valorilor de nitrati.

  Totusi, in prima jumatate din 2012, inspectorii ABA Crisuri au dat amenzi in cuantum de 477.980 de lei, cele mai multe fiind pentru evacuari neconforme de ape menajere.

  Normele europene, stabilite prin Directiva Cadru pentru Apa, impun ca, pana in anul 2015, in toate tarile membre UE, resursa de apa sa atinga o „stare ecologica buna”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.