Aproximativ un sfert din mamiferele Planetei sunt amenintate cu disparitia

list arosieConform „listei rosii” publicata anual de Institutul de Conservare a Naturii (IUCN), un sfert din mamiferele planetei sunt pe cale de disparitie.

Cel putin 1141 din 5487 din speciile de mamifere cunoscute sunt in pericol, iar alte 188 de specii sunt catalogate la grad maxim pe cale de disparitie. Unu din trei mamifere marine sunt, de asemenea, in pericol de disparitie, conform IUCN.
Rezultatele publicate in „lista rosie”, de IUCN, au implicat mai mult de 1700 de cercetatori din 130 de tari, si confirma devastatoarele impacte pe care le au asupra celor mai studiate specii de mamifere, defrisarile masive, vanatul si pescuitul excesiv, poluarea si schimbarile climatice.

Printre speciile aflate pe cale de disparitie se numara rasul iberic (lynx pardinus), cu doar 84 din 143 de adulti ramasi. Specialistii considera alte 29 de specii deja disparute precum delfinul Yangtze, sau micutul rozator, huntia, intalnit in Cuba, care nu a mai fost vazut de aproape 40 de ani.

Multe specii precum lupul cenusiu sau ursul brun, au inregistrat scaderi masive ale numarului de exemplare, asta si datorita distrugerii habitatului lor natural.

Printre speciile cu gradul cel mai mare de disparitie se numara cele descoperite recent. Inca din 1992 au fost descoperite 349 de noi specii de mamifere, iar pana azi 51% din aceste mamifere au disparut, spre deosebire de doar 23% din cele descoperite inainte de 1992.

„Cifrele acestor rapoarte sunt ingrijoratoare si demonstreaza declinul planetei noastre, insa ceea ce este si mai alarmant este faptul ca noi doar citim aceste cifre si nu oferim solutii reale pentru a ameliora consecintele acestor cifre”, a declarat Mark Wright, cercetator la WWF.

„Raportul IUCN arata slaba gestionare a resurselor naturale ale Pamantului, fiind, astfel, in pericol de a nu da sansa copiilor nostrii sa se bucure de minunile naturii.”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente