ArcelorMittal Galati, amendata cu 100.000 de lei pentru ca nu a pregatit inchiderea haldei de zgura

Compania siderurgica ArcelorMittal Galati a fost amendata cu 100.000 de lei de Garda de Mediu pentru ca nu a pregatit inchiderea haldei de zgura, programata peste doar opt zile, transmite corespondentul NewsIn.
halda de zgura
“Am aplicat o amenda in valoare de 100.000 de lei combinatului ArcelorMittal Galati pentru ca nu a realizat in totalitate si la termen masurile premergatoare incetarii activitatii la halda de zgura, masuri prevazute in programul de conformare anexa la autorizatia integrata de mediu”, a declarat, miercuri, seful Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Mihai Turcu.

Ancheta comisarilor de mediu a inceput in iunie, cand la harda de zgura s-au produs doua alunecari de teren. Cantitati uriase de deseuri industriale s-au surpat, blocand pe o lungime de 560 de metri canalul care face legatura intre lacurile Malina Nord si Malina Sud, care preiau apele uzate din combinat. In urma acestor incidente, compania Arcelor Mittal Galati a fost amendata si de Directia Apelor Prut, cu 70.000 de lei.

Toate acestea au loc cu o saptamana inainte ca societatii sa ii fie interzis sa mai depoziteze zgura in halda. “Din data de 16 iulie 2009, combinatul nu mai are voie sa depoziteze niciun gram de zgura in halda. Societatea trebuie sa obtina un aviz de depozitare a zgurii in alta locatie, aviz pe care, deocamdata, nu il detine. Daca nu obtine acest aviz pana la 16 iulie si continua depozitarea in halda dupa aceasta data, compania risca amenda sau chiar dosar penal”, a afirmat, miercuri, Mihai Turcu.

Halda de zgura a combinatului siderurgic galatean ocupa initial aproximativ 100 de hectare. Ea a depasit, insa, aceasta suprafata, din cauza exploatarii necontrolate, care a generat surpari masive inainte de 1989.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand circa 300.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente