Arderea vegetatiei uscate, eroare de fermier incepator

Arderea vegetatiei uscate, eroare de fermier incepator
Arderea vegetatiei uscate, eroare de fermier incepator

Prezent la lansarea campaniei de prevenire a arderilor de vegetatie uscata, directorul Directiei Agricole Mures, Liviu Timar a precizat ca aceste obiceiuri practicate de fermieri nu fac altceva decat sa reduca productivitatea solului.

“Prin arderea miristilor potentialul natural al solului scade fiindca reducem cantitatea de materie organica care este constituita din paie, vreji de soia, floarea soarelui, resturi vegetale. Pe langa acest aport de materie organica care se distruge prin ardere, organismele din sol la o adancime de 2-4 cm, in functie de grosimea stratului de paie care arde, ele sunt distruse. Este o greseala foarte mare pe care o fac producatorii agricoli. In loc sa venim sa crestem potentialul solului prin aportul materiei organice producatorii agricoli care dau foc la miristi distrug potentialul natural al solului. Practic trebuie sa cumparam ingrasaminte mai multe, cheltuim in plus ca sa obtinem dupa aceea productii mari pe hectar”, a precizat Liviu Timar.
Masuri APIA impotriva incendiatorilor

Arderea vegetatiei uscate face obiectul unor sanctiuni aplicate de catreAPIA, care pot ajunge pana la pierderea subventiei pe suprafata pentru cei dovediti ca au incendiat terenurile agricole.

“La constatarea acestor abateri grave de arderea miristilor, de incendii necontrolata,APIAeste obligata prin lege sa reduca subventia care este acordata pe respectivele suprafete de teren, iar la recidiva subventia pe suprafata este pierduta in totalitate. Avem o situatie de acest gen la o statiune de cercetare in Rastolita unde un incendiu provocat in mod intentionat a afectat liziera unei paduri, o suprafata de 80 de hectare, iar APIA a avut o interventie de acesta natura. Amenda e amenda, munca de lamurire e munca de lamurire dar cei care nu respecta aceste prevederi se expun pierderilor de venituri”, a mentionat Corneliu Grosu, prefectul judetului Mures.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente