Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica „Bio Romania” pregateste lansarea unui magazin online de vanzare a produselor ecologice

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica "Bio Romania"

Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica ‘Bio Romania’ pregateste lansarea unui magazin online de vanzare a produselor ecologice iar la certificarea fermierilor care realizeaza aceste produse va colabora cu TUV Austria.

Presedintele Bio Romania, Marian Cioceanu, a declarat pentru AGERPRES ca, desi nu a semnat contractul cu TUV Austria pentru implementarea acestui standard privat adresat fermierilor, bazele colaborarii au fost discutate.

‘Inca nu am semnat contractul, dar pot anunta public, pentru ca bazele colaborarii au fost discutate si ne-am pus de acord: Bio Romania va colabora pentru implementarea acestui standard privat adresat fermierilor pentru produse recomandate de Asociatie cu TUV Austria, in parteneriat. Ei sunt un organism de certificare cu o reputatie foarte buna si de aceea ne-am si orientat catre ei. Cu asta se ocupa, au proceduri, au oameni instruiti, iar noi venim cu standardele noastre. Intotdeauna echipele de audit vor fi mixte, formate dintr-un auditor de la TUV Austria si un membru al Asociatiei Bio Romania, care vor audita acesti producatori si produsele recomandate de Romania’, a precizat Marian Cioceanu.

Potrivit presedintelui Bio Romania, membrii acestei asociatii, dar si membrii simpatizanti, vor putea achizitiona produsele de pe acest site, cu discounturi cuprinse intre 15% si 20%.

Bio Romania mai are un proiect, pentru care nu a gasit inca finantare. Este vorba despre un soft care sa fie implementat la unitati de comercializare – lanturi de magazine, supermarketuri, magazine naturiste – si, pe baza unui card de membru, la casa de marcat, sa se obtina discounturi negociate intre Asociatie si retailer pentru produsele recomandate de Bio Romania

‘Prima implementare a acestui soft si a acestui program va fi facuta pe acest site de comercializare. Disconturile vor fi de 15% – 20%, in functie de ceea ce vom putea negocia cu producatorii care vor comercializa produsele prin site-ul nostru’, a subliniat acesta.

Cioceanu a explicat ca ideea de a crea un magazin online de produse ecologice, in special de produse recomandate de Bio Romania, este urmare a faptului ca cea mai mare problema a societatii romanesti din zilele noastre o constituie lipsa de incredere, generata de lacomia producatorilor in general, care vor sa obtina profit maxim indiferent de consecinte, si atunci calitatea alimentelor oferite este din ce in ce mai pusa sub semnul intrebarii.

‘Nu mai este un secret pentru nimeni ca fermierii care produc pentru piata, in marea lor majoritate, au doua sectoare de productie – cel mai mare care produce pentru piata, unde chimizeaza cu tot ce este mai modern si mai toxic, depasind de multe ori dozele maxim admise, si o alta zona de produse, unde are o productie dedicata consumului familiei lor si, eventual, al rudelor si prietenilor, unde utilizeaza un sistem de productie foarte apropiat de cel ecologic, fara aceste substante chimice sau folosite in doze limitate si substante care nu sunt daunatoare’, a aratat Marian Cioceanu.

In plus, el a adaugat ca a primit foarte multe cereri de la membrii simpatizanti ai Asociatiei ca sa le fie recomandati fermieri care produc ecologic sau cat mai aproape de acest standard.

‘Plecand de la constatarea ca de multe ori te duci la piata si iei, de exemplu, o rosie romaneasca de la taran – daca o fi taran, ca si aceasta este o intrebare – si nu stii cat de sanatos este acel produs, plecand de la cererea membrilor, simpatizantilor nostri, de a oferi produse sigure, care sa provina de la niste fermieri pe care poate sa ii recomande cineva, cum ar fi Bio Romania, noi am elaborat un standard propriu al Asociatiei pentru produsele recomandate de noi si in cazul produselor traditionale si naturale, care, chiar daca nu sunt obtinute in sistemul de agricultura ecologica, respecta cateva principii pe noi le recomandam’, a subliniat presedintele Asociatiei, dand ca exemplu magiunul de Topoloveni.

In ceea ce priveste stadiul in care se afla acest magazin online de produse ecologice, Marian Cioceanu a spus ca acesta se afla in lucru, o mare problema reprezentand-o distributia. In acest sens, sunt in curs o serie de negocieri cu cateva firme de curierat rapid, mai ales pentru zonele mai indepartate.

‘Proiectul a demarat deja, insa avem multe probleme tehnice, plus ca producatorii trebuie auditati dupa standardul Bio Romania. Practic, tehnic, platforma de site este gata, dar gama de produse pe care am putea-o oferi maine este de 10 – 15 si ne-am gandit ca ar fi bine ca macar de la 20 – 30 de produse in sus sa oferim. Un termen realist pentru finalizarea proiectului este, probabil, luna iunie. In iunie speram ca va deveni functional si se va dezvolta pe masura ce tot mai multi producatori se vor alatura acestui program, dar si in masura in care cumparatorii il vor folosi. Din semnalele pe care le avem, cred ca site-ul va fi un succes’, a conchis Marian Cioceanu.

Realizarea magazinului de vanzare online a produselor recomandate de Bio Romania face parte dintr-un proiect cu fonduri europene, care a demarat in octombrie 2011. Proiectul, care vizeaza promovarea produselor ecologice in Romania si in Germania, are o perioada de implementare de trei ani si un buget de 1,3 milioane de euro. Contributia Uniunii Europene este de 50%, cea a Ministerului Agriculturii, prin APIA, este de 30%, iar Bio Romania contribuie cu 20%.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente