ASOLAMENT, CORIDOR ECOLOGIC, ECOLOGIE RECREATIVA, NISA ECOLOGICA

ASOLAMENT: alternarea periodica a culturilor agricole de pe o anumita suprafata de teren, care asigura cresterea fertilitatii solului si sporirea productiei agricole. Dupa perioada de rotatie, se deosebesc urmatoarele asolamente: bienale, trienale si cvadrienale. Divizarea suprafetelor cultivabile in parcele (sole), fiecare fiind rezervata unei culturi.

CORIDOR ECOLOGIC: zona naturala sau amenajata ce asigura cerintele de deplasare, reproducere si de refugiu pentru speciile salbatice (terestre sau acvatice), care astfel se pot deplasa dintr-o arie protejata in alta.

ECOLOGIE RECREATIVA: o noua ramura a ecologiei, ce se ocupa cu interactiunea intre activitatile umane in timpul liber si de recreere – refacere ale omului cu mediul inconjurator. Deranjamentele antropogene ale mediului cu flora si fauna pot fi prevenite cu masuri manageriale.

NISA ECOLOGICA: (1) locul ocupat intr-un ecosistem de un organism sau o specie, in functie de relatiile sale cu mediul, de ansamblul relatiilor sale trofice. Acesta este determinat de totalitatea insusirilor fizice, chimice, biologice ale fiecarui organism (de exemplu: animal de prada marin, erbivor terestru); (2) spatiu de raspandire, crestere, dezvoltare si reproducere al fiecarei specii, bine stabilit in cadrul nivelurilor (lanturilor) trofice, ca urmare a relatiilor intra- si interspecifice. Includerea intr-o nisa se face pentru indivizi cu proprietati si caracteristici asemanatoare, datorita unei foarte mari concurente.

OBSERVATOR DE MEDIU: instrument de cunoastere, informare si programare, ce trebuie sa indeplineasca trei obiective: evaluarea mediului, urmarirea evolutiei acestuia si cuantificarea efectului unei poluari.

PARC DENDROLOGIC: parc ce cuprinde o mare varietate de specii autohtone si exotice de arbori si arbusti, prezenand o mare valoare stiintifica si educationala. Intre cele mai valoroase parcuri dendrologice sunt cele de la Simeria, Mihaiesti, Valea Doftanei si Hemeius.

PADURE CLIMATICA: padure in stare de climax, adica ajunsa la un ultim stadiu de evolutie, in echilibru perfect cu ansamblul de factori edafo-climatici.

PERIMETRU DE AMELIORARE: cuprinde terenurile care, prin degradare si poluare, si-au pierdut total sau partial capacitatea de productie pentru culturi agricole si silvice. Aceste terenuri sunt stabilite de Ministerul Agriculturii si de cel al Mediului, delimitarea concreta a perimetrului facandu-se de o comisie de specialisti stabilita de cele doua ministere. Detinatorii de astfel de terenuri sunt obligati sa le puna la dispozitie in vederea aplicarii masurilor si lucrarilor necesare, prevazute in proiectul de ameliorare, pastrand desigur, dreptul de proprietate asupra acestora.

PIRAMIDA BIOMASEI: diagrama prin care este indicata cantitatea de biomasa existenta la fiecare nivel trofic. Cantitatea cea mai mare de biomasa se gaseste la nivelul trofic al producatorilor, iar cantitatea cea mai mica la nivelul consumatorilor. Biomasa existenta la fiecare nivel trofic reprezinta aproximativ 10% din nivelul anterior.

S.C.E.P. (Study of Chritical Environmental Problems): raport elaborat in 1970, privind protectia atmosferei, solului si a apelor, care a demonstrat ca problemele mediului inconjurator au origine nemijlocita in poluare. Problemele poluarii au dezvoltat, in anii 60, preocuparile pentru luarea unor masuri de protectie impotriva poluarii. SCEP a fost primul mare studiu care a atras atentia asupra influentei activitatii umane asupra mediului inconjurator.

UMANOECOLOGIE: stiinta care se ocupa cu studierea relatiilor existente intre om si mediul inconjurator. Trateaza omul ca parte integranta a naturii si ca un creator al unor ecosisteme. Se ocupa de demografie, de resursele existente, de modificarea ecosistemelor datorata interventiei omului prin poluare (a atmosferei, a apei si a solului), de modul de restabilire a deranjamentelor create in ecosisteme. In prim-plan sta modul de rezolvare a problemelor – ecologie aplicata.

Sursa: Ecologia – dictionar enciclopedic

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *