In 2010, primele statii de epurare cu treapta tertiara, in marile orase

Conform raportului de monitoring realizat de Administratia Nationala „Apele Romane”, pentru anul 2008, volumul de ape uzate evacuate din municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe este de 354,3 mil mc/an, reprezentand toate apele uzate evacuate direct in Dambovita.

Directivele UE din domeniul gospodaririi apelor impun, in special marilor orase, crearea unor statii de epurare cu treapta tertiara, in vederea atingerii starii bune a apelor, respectiv clasa a II-a de calitate. In prezent, nu putem vorbi de existenta vreunei statii de epurare, cu treapta tertiara, capabila sa trateze apele uzate, de continutul de nutrienti, respectiv fosfor total si azot total.

Din cele 2605 aglomerari identificate in Romania, conform Planului de implementare al Directivei, 505 aglomerari sunt dotate cu sisteme de canalizare si doar 18 dintre ele sunt conforme cu cerintele Directivei 91/271/EEC. Din cele 390 aglomerari care sunt deservite de 337 statii de epurare, numai 14 statii de epurare fiind conforme cu cerintele Directivei privind epurarea apelor uzate urbane (91/271/EEC), pentru treapta secundara de epurare. Din totalul statiilor de epurare, 18 statii de epurare au grade de racordare mai mari de 95%, respectiv statiile de epurare aferente aglomerarilor Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu, Bistrita, Victoria, Slobozia, Urziceni, Tandarei, Fieni, Stei, Sebes-Petresti, Plopeni, Arad, Curtea de Arges, Buzau, Odorheiul Seciuesc, Carei, statii de epurare care sunt proiectate sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2009.

Text poza TERTIAR: 2010 este primul termen-tinta la care Romania trebuie sa raporteze progresele referitoare la implementarea Directivei. Astfel, pana la sfarsitul lui 2010, o parte din marile aglomerari urbane cu mai mult de 100.000 de locuitori echivalenti, de exemplu, Bucuresti, Cluj, Iasi, Buzau, Piatra Neamt, Satu Mare, Carei (judetul Satu Mare), Constanta, Galati, Targu Mures, Ploiesti, Timisoara trebuie sa raporteze finalizarea lucrarilor la statiile de epurare cu treapta tertiara si implicit racordarea locuitorilor la acestea.

Operatorii regionali vor reusi sa realizeze lucrarile, pana la data impusa prin angajamente, cu conditia alocarii fondurilor europene (ISPA, BERD, BEI, POS Mediu) si respectarii graficului de executie a lucrarilor.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *