Conservarea transfrontiera a speciilor de Phalacrocorax pygmeus (cormoranul mic) si Aythya nyroca (rata rosie) in siturile cheie din Romania si Bulgaria

LIFE este instrumentul financiar care sustine proiectele Statelor Membre pentru mediu si conservarea naturii si ofera oportunitati de finantare, avand un buget total de 2,143 mld euro pentru perioada 2007 – 2013.

Inca din anul 1992, instrumentul LIFE a cofinantat la nivel european aproximativ 2750 proiecte, contribuind astfel cu 1,35 mld euro la protectia mediului.

LIFE +, noul instrument financiar pentru mediu, a intrat in vigoare odata cu publicarea Regulamentului LIFE+ nr. 614/23 mai 2007, in Jurnalul Oficial L149 din 9 iunie 2007 si cuprinde 3 componente:

  • LIFE+ Natura si Biodiversitate;
  • Guvernare si Politici de Mediu;
  • Informare si Comunicare.

PROIECTUL LIFE07 NAT/RO/000681 „Conservarea transfrontiera a speciilor de Phalacrocorax pygmeus (cormoranul mic) si Aythya nyroca (rata rosie) in siturile cheie din Romania si Bulgaria” se identifica cu componenta LIFE+ Natura, care contribuie la implementarea Directivei Pasari si Directivei Habitate.

Perioada de implementare a proiectului este de 48 de luni, din 01/01/2009 pana la 31/12/2012, iar bugetul maxim eligibil este de 1.318.765 euro, din care 75% (max. 979.042 euro) este finantat de Uniunea Europeana.

Beneficiarul coordonator al proiectului este Asociatia World Wide Fund For Nature (W.W.F.) Romania, iar Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman este beneficiar asociat, alaturi de Agentia pentru Protectia Mediului Olt, SC Mediator Trans SRL, Societatea Ornitologica Romana, Asociatia W.W.F. Bulgaria si Persina Nature Park Directorate, Bulgaria.

APM Teleorman este responsabila cu implementarea proiectului in aria naturala protejata Balta Suhaia si impreuna cu APM Olt, in Confluenta Olt – Dunare.

Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, ca beneficiar asociat al proiectului, va implementa actiuni cu un cost total estimativ de 162.004 euro, din care 112.494 euro reprezinta contributie U.E., iar restul de 49.510 euro de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului.

Proiectul este localizat in bazinul inferior al Dunarii, de la aria protejata Blahnita din jud. Mehedinti pana la aria protejata Iezerul Calarasi din jud. Calarasi.

Scopul proiectului urmareste asigurarea conditiilor favorabile de conservare a speciilor de Phalacrocorax pygmeus (cormoranul mic) si Aythya nyroca (rata rosie) din Romania si Bulgaria.

Obiectivele proiectului vizeaza:

  • conservarea celor doua specii prioritare, prin imbunatatirea managementului transfrontier al Retelei ecologice NATURA 2000 de-a lungul cursului inferior al Dunarii;
  • imbogatirea cunostintelor grupurilor tinta din Romania si Bulgaria (vanatori, pescari, etc.) despre statutul celor doua specii de pasari si despre necesitatea reconstructiei ecologice in arealul zonelor protejate;
  • crearea conditiilor favorabile de hranire si cuibarit, prin aplicarea celor mai bune practici de management al helesteelor, stufarisurilor si padurilor, fara perturbarea speciilor.

In vederea organizarii unui eco-turism controlat, la Suhaia si la Confluenta Olt – Dunare se vor construi doua turnuri de observare pentru monitorizarea pasarilor cu o inaltime de 6 metri si doua podete de lemn, avand fiecare o lungime de 60 de metri.

Constientizarea publicului cu privire la conservarea celor doua specii de pasari importante pentru Reteaua ecologica NATURA 2000 se va face prin organizarea de seminarii, workshop-uri, evenimente publice si diseminarea de materiale informative.

Toate informatiile cu privire la desfasurarea actiunilor din cadrul proiectului vor fi afisate pe o pagina de internet, realizata special in acest scop.

Pentru diseminarea informatiilor vor fi amenajate 4 centre de informare: Slatina, Suhaia, Belene si unul la sediul APM Teleorman, precum si 15 panouri informative: 3 la Suhaia, 2 la Alexandria, 3 la Confluenta Olt – Dunare si 7 la Blahnita.

Prin implementarea acestui proiect, judetul Teleorman va beneficia de o imbunatatire a diversitatii ecologice, de o constientizare eficienta a publicului si a factorilor interesati, precum si de crearea unor noi locuri de recreere.

Mirela Rosu – Comp. Relatii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte – APM Teleorman

Roxana Mitroi – Comp. Relatii Publice, Comunicare, Programe, Proiecte – APM Teleorman

 

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *