Aspirina poate reduce riscul de cancer de piele la femei

Aspirina poate reduce riscul de cancer de piele la femei
Aspirina poate reduce riscul de cancer de piele la femei

Aspirina ar putea avea si un alt efect benefic pe langa cel de analgezic si cel de preventie impotriva infarctului, reducand riscul aparitiei melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele, la femei, conform unui nou studiu, informeaza LiveScience.com.

Conform acestui studiu, femeile aflate in perioada postmenopauza care iau aspirina de cel putin doua ori pe saptamana intampina un risc cu 21% mai scazut de a se imbolnavi de melanom, spre deosebire de femeile care nu iau aspirina. Aceste rezultate sunt valabile doar pentru aspirina, nefiind repetate de alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor.

„Aspirina actioneaza pe niste cai antiinflamatorii usor diferite fata de celelalte analgezice, iar o parte dintre aceste cai sunt specifice si melanomului”, conform coordonatorului acestui studiu, Dr. Jean Tang, profesor de dermatologie la Stanford University School of Medicine din Palo Alto, California.

Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au folosit date adunate de la femei cu varsta intre 50 si 79 de ani, care au participat voluntar in cadrul programului Women’s Health Initiative, un program de monitorizare pe termen lung a starii de sanatate a femeilor. Oamenii de stiinta au evaluat folosirea medicamentelor antiinflamatorii la aproximativ 60.000 de femei caucaziene, aflate in perioada postmenopauza, de-a lungul a 12 ani.

Femeile au fost rugate sa raspunda la un chestionar in care au fost intrebate daca au luat aspirina, si cat de frecvent, in comparatie cu alte antiinflamatorii precum ibuprofenul sau naproxen.

Dintre cele 60.000 de femei chestionate, 25% au fost considerate consumatoare regulate de aspirina, iar 15% luau alte tipuri de antiinflamatoare. Restul de aproape 60% nu a folosit in mod regulat astfel de medicamente. Femeile din grup care luau aspirina aveau in mare parte probleme cardiace, in timp ce acelea care luau alte antiinflamatoare sufereau de artrita.

De-a lungul acestei perioade de 12 ani, in cadrul acestui esantion de femei au fost diagnosticate 548 cazuri de melanom. Dupa examinarea tuturor celorlalti factori care pot creste riscul aparitiei acestei maladii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile care au luat in mod regulat aspirina intampinau un risc cu 21% mai scazut de imbolnavire.

Mai mult decat atat, conform cercetatorilor, cu cat perioada in care a fost consumata aspirina este mai lunga, cu atat creste factorul de protectie oferit de aceasta. Femeile care au luat aspirina cel putin de 2 ori pe zi, timp de cel putin 5 ani, intampina un risc cu 30% mai scazut.

Concluziile acestui studiu au fost publicate luni in revista Cancer.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente