Astazi incepe “Casa Verde”

Primariile pot depune, in perioada 15-31 iulie, dosarele pentru inscrierea in programul prin care Administratia Fondului pentru Mediu subventioneaza montarea de panouri solare, turbine eoliene sau pompe geotermale. Finantarea pentru blocuri se va face din trei surse: Fondul pentru Mediu, bugetul local si asociatiile de proprietari.

incepe casa verde
Programul “Casa Verde”, anuntat inca din toamna anului trecut si amanat in mai multe randuri, incepe astazi. Statul, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), aloca pentru acest program, pentru anul 2009, un buget de 310 milioane de lei, bani esalonati pe doua etape. Pentru proiectele din prima sesiune – 15-31 iulie – alocarea financiara este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua – 1-15 septembrie – suma este de 160 de milioane de lei.

CITESTE AICI CONDITIILE PENTRU PROGRAMUL PRIMA CASA

Blocurile “ceausiste” au prioritate

Conform ghidului de finantare, sumele neutilizate in prima sesiune se reporteaza pentru cea de-a doua. Finantarea nerambursabila suportata de AFM va fi de maximum 80% din valoarea fiecarui proiect.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, beneficiarii programului vor fi cu prioritate institutiile publice, scolile, spitalele, caminele de batrani si asociatiile de proprietari. “Programul este destinat persoanelor fizice care locuiesc in blocurile ceausiste, si nu celor care locuiesc pe Valea Prahovei. Acestia sa se descurce singuri”, declara -Nemirschi inainte de publicarea conditiilor de finantare.

Singurele institutii care pot depune proiectele sunt primariile. Pentru participarea persoanelor fizice in program, acestea trebuie sa faca parte dintr-o asociatie de proprietari, care sa se adreseze administratiei locale. “Asociatiile de proprietari pot sa apeleze la acest program, dar prin primarii. Primariile sunt cele care depun solicitarile de finantare”, ne-a explicat presedintele AFM, Vlad Marcoci.

Tot la nivelul administratiei locale se va decide care sunt proiectele prioritare, ce vor fi trimise la AFM. “Primariile sunt aproape de acesti beneficiari, le realizeaza proiectele si le urmaresc. Tot ce inseamna proceduri, organizare de licitatii, urmarire de lucrari, punere in functiune, verificare ulterioara cade in sarcina administratiei publice locale”, spune Marcoci.

O turbina eoliana poate sa asigure pana la 100% din consumul energetic al unei locuinte Foto: Mediafax

Finantarea proiectelor ce vizeaza institutii publice se va face de la AFM si de la bugetul local. In cazul asociatiilor de proprietari, finantarea va avea trei surse – AFM si bugetul local, la care se adauga contributia asociatiei. Cuantumul acesteia din urma va fi stabilit tot la nivelul administratiei locale.

Orice primarie poate solicita, in cadrul aceleiasi cereri de finantare, fonduri pentru mai multe institutii sau blocuri ale asociatiilor de proprietari.

Ghidul de finantare prevede insa limite maxime de finantare, astfel incat orasele mari sa nu fie avantajate in detrimentul celor mai mici. Fiecare localitate cu peste 100.000 de locuitori va putea lua subventii totale de cel mult 4 milioane de lei. Orasele cu 50.000 pana la 100.000 de locuitori vor putea beneficia de subventii de maximum 3 milioane de lei.

Cele cu 20.000-50.000 de locuitori pot accesa cel mult 2 milioane de lei, iar cele cu 3.000-20.000 de locuitori, maximum 1 milion de lei. Localitatile cu mai putin de 3.000 de persoane vor putea cere subventii totale de cel mult 500.000 de lei.

Documente necesare

Administratiile locale trebuie sa depuna la sediul AFM urmatoarele documente:
– Cerere de finantare nerambursabila
– Copia certificatului de inregistrare fiscala
– Copia hotararii Consiliului Local (CL), Consiliului Judetean (CJ) si acordul cu privire la contractarea finantarii
– Acte care sa ateste ca imobilul se afla in proprietatea beneficiarului
– Aprobarea in CL sau in CJ a studiului de fezabilitate, conform legislatiei
– Declaratie pe propria raspundere ca sunt prevazute in buget sumele necesare cofinantarii
– Declaratie pe propria raspundere privind includerea solictarilor AFM in dosarul achizitiilor publice
– Studiul de fezabilitate, ce va include explicit consumul lunar de apa rece si apa calda menajera, certificatul de documente de plata si numarul de utilizatori

Dosarele pentru asociatiile de proprietari trebuie sa includa si urmatoarele documente suplimentare:
– Contractul de mandat privind participarea in program
– Hotararea adunarii generale a proprietarilor cu privire la acordul de inscriere in program
– Solicitarea de inscriere in program
– Acordul tuturor proprietarilor cu privire la participarea in program.
– Hotararea CL cu privire la stabilirea cotei de participare in program
– Hotararea asociatiei de proprietari cu privire la cota de participare in program.

Dupa depunerea proiectelor, banuiesc ca in doua luni si jumatate, maximum trei luni, vor putea incepe procedurile pentru implementare.

Vlad Marcoci
presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente