Atacul final asupra spatiilor verzi urbane. Plamanii oraselor, la mana primarilor

Atacul final asupra spatiilor verzi urbane. Plamanii oraselor, la mana primarilor
Atacul final asupra spatiilor verzi urbane. Plamanii oraselor, la mana primarilor

ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Asociatia ProDoMo, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania, Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti, Asociatia Peisagistilor din Romania – Asop – Filiala Vest, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia MaiMultVerde solicita Asociatiei Municipiilor din Romania sa reprezinte interesul public si sa ia pozitie impotriva modificarii Legii 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din localitati.

“Saptamana viitoare, in cadrul Comisiei de Mediu (Camera Deputatilor), va fi discutata modificarea Legii 24/2007 care prevede posibilitatea legala de construire pe spatiile verzi: „Prin exceptie de la prevederile alin. (5) este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, prevazute ca atare in planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale, sau cu obligatia mentinerii ori amenajarii din suprafata terenului a unui procent de 15% de spatiu verde”.

Daca aceasta modificare de Lege este acceptata, pe 85% din spatiile verzi retrocedate se va putea construi. In momentul de fata exista interdicitia de a construi pe spatiile verzi, prin OUG 195/ 2005 (modificata prin OUG. 114 / 2007).

Modificarea Legii 24 / 2007 ar scoate de sub protectie toate terenurile verzi retrocedate. Exemplificand cu Municipiul Bucuresti, jumatate din Parcul IOR ar disparea sub constructii, iar Parcul Bazilescu ar disparea integral. De asemenea, prin sintagma ”este permisa schimbarea destinatiei terenurilor proprietate privata, […] cu obligatia amenajarii ca spatiu verde a unui teren echivalent ca suprafata, indicat de catre autoritatea administratiei publice locale”, amendamentele propuse la Legea 24 / 2007 ofera posibilitatea diminuarii accesului egal si echitabil la spatii verzi de calitate pentru toti locuitorii oraselor, prin translatarea acestor suprafete pe rezervele teritoriale ale administratiilor publice amplasate, in general, la periferiile ariilor administrative caracterizate preponderent de o accesibilitate precara.

Avand in vedere ca modificarea Legii va avea un impact negativ major asupra calitatii vietii locuitorilor, consideram ca este datoria primarilor sa protejeze interesele alegatorilor lor si sa ia pozitie impotriva unei propuneri legislative care va afecta radical sanatatea si viata locuitorilor. Spatiile verzi reprezinta in prezent unul dintre cele mai valoroase bunuri publice si consideram ca toate energiile alesilor locali trebuie sa se indrepte inspre protejarea acestora.”

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente