Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a atras atentia, in cadrul reuniunii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene de la Bruxelles, ca pentru o stare ecologica buna a apelor, trebuie acordata o atentie sporita Marii Negre, se mentioneaza intr-un comunicat de presa, remis, marti, de ministerul de resort.
Seful delegatiei romane la Consiliu de Mediu, Rovana Plumb, a adus in discutie necesitatea promovarii unei noi legislatii numai in cazul in care este necesar, precum si analiza posibilitatii modernizarii cadrului existent, referitor la inspectia si supravegherea modului de implementare a legislatiei de mediu.
Totodata, oficialul MMP a pus accent pe importanta indeplinirii angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare a Romaniei, in special, in ceea ce priveste managementul deseurilor si al apei.
In acest context, Rovana Plumb a precizat ca ‘in vederea atingerii starii ecologice bune a apelor in anul 2020, conform prevederilor Directivei privind Strategia pentru Mediul marin, consideram ca o atentie deosebita trebuie acordata Marii Negre, in special in ceea ce priveste accesul Uniunii Europene in cadrul Comisiei pentru protectia Marii Negre impotriva poluarii’.
Potrivit MMP, Romania, prin ministrul Rovana Plumb, a sustinut necesitatea unei abordari comune la nivel european referitoare la integrarea elementelor de protectie a apelor in politicile sectoriale dezvoltate la nivelul Uniunii Europene.
‘Consideram ca este necesara o mai mare implicare si coordonare la nivel european in ceea ce priveste promovarea inovarii in domeniul apelor. Luand in considerare resursele financiare limitate si fondurile mari necesare pentru studii si cercetare, credem ca ar fi binevenita dezvoltarea unor programe europene de cercetare dedicate’, a spus ministrul Mediului.
In ceea ce priveste protejarea mediului, ministrul Rovana Plumb a subliniat faptul ca este deosebit de important ca in viitor sa se promoveze un consum inteligent de resurse energetice, de materii prime si de apa, care sa contribuie la o economie durabila. In plus, aceasta a precizat ca ‘prin aplicarea principiilor verzi’, ce urmaresc protejarea mediului, se pot realiza economii semnificative de materii prime si de energie, prin care pot fi reduse poluarea si deseurile.
Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat luni, 17 decembrie 2012, la reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, ce a avut loc la Buxelles si a reunit ministri de mediu din statele membre.