Atmosfera se va umple de ciuperci !

Conform unei noi cercetari germane publicata in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) cantitatea si diversitatea ciupercilor care plutesc in atmosfera ar fi mult mai mare decat am putea gandi. Studiul arata ca oamenii inhaleaza intre 1 si 10 spori fungici de fiecare data cand inspira.

Rezultatele sunt importante deoarece numeroase ciuperci declanseaza alergii, provoaca maladii la oameni si la animale si dauneaza plantelor. Sporii fungici joaca de asemenea un rol in formarea norilor.

Oamenii de stiinta stiu ca de multa vreme ciupercile constituie o proportie semnificativa de particule minuscule care plutesc in atmosfera in zonele urbane si in mediile naturale, cum ar fi padurile tropicale. Totusi, pana in prezent, diversitatea acestor ciuperci aerogene nu a fost documentata.

In acest ultim studiu, oamenii de stiinta au adunat esantioane de materie alcatuita din particule fine si brute care au plutit in atmosfera timp de un an. Ei au identificat imediat speciile fungice prezente in esantioane cu ajutorul analizei ADN.

„Pentru a preleva diferite specii din amestecul genetic din esantioanele noastre, am folosit un fel de momeala genetica”, a explicat Janine Frohlich de la Institutul de chimie Max Planck si de la universitateaciuperca Johannes Gutemberg din Mainz, in Germania. „Cu toate acestea, contrar studiilor precedente, am folosit numeroase momeli pentru diferite specii fungice. Astfel am putut identifica o proportie mult mai mare de specii prezente. Pe de alta parte, am colectat si analizat esantioanele timp de un an, ceea ce ne-a permis sa obtinem date mult mai amanuntite si mai importante in comparatie cu cele ale studiilor anterioare.”

Investigatorii au putut identifica numeroase specii de ciuperci in esantioanele lor. In medie, fiecare metru cub de aer contine intre 1000 si 10000 de spori fungici.

„O persoana respira intre 10000 si 20000 de litri de aer in fiecare zi si fiecare inspiratie cuprinde intre 1 si 10 spori”, a semnalat Viviane Despres de la universitatea Johannes Gutemberg.

„Datele noastre arata ca diversitatea ciupercilor aerogene este mult mai mare decat o arata studiile precedente”, au concluzionat oamenii de stiinta. Informatiile referitoare la diversitatea si la abundenta ciupercilor aerogene si a altor particule de bioaerosoli sunt aplicabile in mai multe domenii de cercetare, in special in biogeostiinta, clima si ecologie, medicina umana si veterinara, igiena industriala si cea a mediului, agricultura, bioinginerie si in securitate.”

„Suntem interesati de numarul sporilor fungici din atmosfera din trei motive”, explica Ulrich Poschl de la Institutul de chimie Max Planck, responsabilul acestui studiu. „In primul rand putem folosi sporii pentru a descoperi daca ecosistemele sunt modificate de schimbarea climatica. In al doilea rand, sporii fungici joaca un rol important : ei declanseaza alergii, distrug plante si provoaca boli la om, plante si animale. In plus, sporii fungici ar putea participa la declansarea precipitatiilor, a adaugat acesta. „Sporii fungici si alte particule de aerosoli biologici pot juca un rol de nucleu de condensare si de cristalizare pentru picaturile de apa si cristalele de gheata si contribuie de asemenea la aparitia norilor, a cetii si a precipitatiilor”, a mai remarcat acesta.

Studii mai aprofundate asupra numarului si a proprietatilor sporilor fungici in atmosfera ar putea ajuta la imbunatatirea intelegerii noastre in acest proces in mijlocul sistemului climatic. „Interactiunile sunt atat de complexe, incat descoperim fara incetare noi procedee si factori pe care trebuie sa-i luam in considerare”, a declarat Dr.Poschl cu privire la legatura intre ciuperci, biosfera si clima.

Sursa: Notre-Planete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *