Au murit palmierii

0
219

Palmierii „infipti” anul trecut in spatiul verde din centrul Craiovei nu s-au aclimatizat si vor fi mutati cel mai probabil in Parcul „Nicolae Romanescu”, pentru o ultima incercare de resuscitare.

Exoticul din centrul Craiovei a primit ieri o grea lovitura: palmierii plantati anul trecut au fost scosi de angajatii regiei domeniului public, RAADPFL, si vor fi replantati cel mai probabil in Parcul „Nicolae Romanescu”. In opinia specialistilor, cei cinci giganti nu s-au „aclimatizat”, adica nu au reusit sa asimileze nimic din noua lor gazda, solul Craiovei, din pricina varstei. „Palmierii nu au dat nici un semn ca ar mai fi in viata, ba dimpotriva. Cand le-am dezgropat radacinile, am descoperit ca acestea nu sunt active, ceea ce inseamna ca nu s-au aclimatizat. Nu credem ca este de vina solul sau temperaturile din iarna, ci batranetea palmierilor. Consideram ca au in jur de 80 de ani si ca la aceasta varsta schimbarea zonei si conditiile in care s-a facut transportul nu le-au cazut bine”, a spus directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre.

Acesta este de parere ca palmierii au trait, practic, pana acum din resursele proprii pe care le-au acumulat in zona lor de bastina. „Nu s-au uscat definitiv fiindca au rezistat din seva pe care au mai avut-o in tulpina. O sa-i ducem probabil in Parcul -Nicolae Romanescu- si o sa-i punem din nou in pamant, poate, cine stie, mai au vreo sansa”, a mai declarat Ion Petre.

Solomon nu renunta

Palmierii au fost primiti cadou de primarul Craiovei, Antonie Solomon, in iulie 2007, de la un prieten, ca sa si-i planteze la vila de la Leamna. Solomon a preferat sa-i lase in centrul Baniei, spunand ca acolo o sa-i poata vedea toata lumea si ca oamenii chiar se vor putea bucura vreodata de umbra lor. La inceputul iernii, palmierii au fost imbododiti cu rogojini si folie de plastic, pentru a rezista la noul mediu climateric. La dezvelire nu au parut alterati in vreun fel de temperaturile scazute, dar nici bucurosi din cale afara de primavara din Craiova. Moartea celor cinci palmieri nu l-a convins pe primar sa renunte la pomi exotici in Piata „Mihai Viteazul”. „O sa aducem alti palmieri, unii mai tineri, fiindca se incadreaza in peisaj”, a declarat Antonie Solomon.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.