Australia a votat schimbarea in verde

  0
  399

  Laburistii australieni au castigat alegerile de sambata trecuta,declarand razboi gazelor de sera si promitand masuri de protejare a mediului.

  Stanga australiana, in frunte cu Kevin Rudd, viitorul lider al guvernului de la Canberra, a castigat alegerile, avand ca principal motor, in campania electorala, lupta impotriva incalzirii globale. Rudd a declarat ca Australia va ratifica Protocolul de la Kyoto, un acord prin care li se impune statelor puternic industrializate sa reduca drastic emisia gazelor cu efect de sera. Australia este singura tara dezvoltata, alaturi de Statele Unite ale Americii, care nu a semnat acest pact international.

  Viitorul lider laburist, Kevin Rudd, a castigat voturile australienilor cu promisiunea ferma ca protectia mediului inconjurator va ramane una dintre preocuparile majore ale noului guvern. Desi ratificarea Protocolului de la Kyoto va presupune masuri ce vor inghiti multi dolari australieni, poporul care are pe stema sa un cangur si un strut a hotarat sa lupte pentru calitatea mediului.

  „Victoria laburistilor australieni este o veste extraordinara pentru dezbaterea internationala asupra climatului care va avea loc la Bali”, a spus Shane Rattenburg, directorul pe probleme politice al organizatiei ecologiste Greenpeace. Rezultatele conferintei din Bali, insula indoneziana care se numara printre cele mai mari atractii turistice din lume, vor constitui continuarea angajamentelor prevazute de Protocolul de la Kyoto, ale carui prevederi expira in 2012.

  SUA, izolate la Bali

  La aflarea vestii ca viitorul prim-ministru australian, Kevin Rudd, este pe punctul de a fi validat, aparatorii acordului de la Kyoto s-au si intalnit pentru a-l saluta pe invingator. Kevin Rudd devine, astfel, un pion important impotriva americanilor care nu doresc ratificarea acordului si se incapataneaza sa nu recunoasca faptul ca, alaturi de China, raman cel mai mare poluator cu gaze de sera de pe glob.

  Infrangerea conservatorului John Howard, in alegerile legislative australiene, l-a privat pe George W. Bush, presedintele SUA, de un aliat-cheie la viitoarea conferinta de la Bali, care va avea loc intre 3 si 14 decembrie anul acesta.

  Protocolul de la Kyoto impune tarilor industrializate sa reduca emisia celor sase gaze cu efect de sera ce contribuie la amplificarea fenomenului de incalzire globala, printre care se numara bioxidul de carbon si metanul. Australia este responsabila de 2% din emisia mondiala a gazelor cu efect de sera si este, de asemenea, un important exportator de carbune, una dintre sursele de energie care contribuie la incalzirea planetei.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.