Autoritatile sunt ingrijorate ca bucurestenii surzesc

0
404

Zgomotele foarte puternice care se inregistreaza ziua i-au transformat pe bucuresteni in cei mai obositi locuitori ai tarii. Nivelul sunetului inregistrat in Capitala este de aproape doua ori mai ridicat decat limita de 50 de decibeli (dB) impusa de UE.poluare-fonica-bucuresti.jpg

Conform hartii acustice realizate la nivelul Bucurestiului, principala sursa de poluare fonica este traficul auto. Cele mai zgomotoase zone sunt centrul Capitalei (Bd. Magheru) si cartierul Ghencea, unde valorile medii masurate de experti depasesc 75 de decibeli (cu maxime de 81 de decibeli). Cea mai „linistita” zona a orasului este cartierul Drumul Taberei, unde au fost inregistrate valori medii de 53 de decibeli.

Harta zgomotului a fost intocmita de experti, dupa ce acestia au efectuat, timp de un an, masuratori in 12 puncte ale Bucurestiului. Conform specialistilor, nivelul admis de decibeli ziua, in exterior, este de 50 dB, iar noaptea, de 40 dB. Un „simplu” claxon prelungit sau ridicarea vocii agreseaza auzul cu 70 de decibeli.

„Din punctul de vedere al zgomotului, suntem un oras european. Suntem egali cu vecinii nostri, insa ceea ce face diferenta este lipsa spatiilor verzi in care este mai liniste. Largirea acestor spatii va imbunatati considerabil viata bucurestenilor”, declara specialistii. Pentru ca foarte multi cetateni au inceput sa acuze probleme de auz, in paralel cu o scadere a acuitatii vizuale, autoritatile sunt din ce in ce mai ingrijorate de starea de sanatate a populatiei. Tocmai de aceea, pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa afle cum stau cu auzul si cu vazul, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 a incheiat un parteneriat cu compania Audio-Optica, prin intermediul caruia bucurestenii de toate varstele pot beneficia de consultatii gratuite pana pe 9 aprilie a.c., la Clinica pentru ureche „Audio-Optica”, din str. Stoica Ludescu nr. 12. Clinica este deschisa de luni pana vineri, intre orele 8.30 si 17.00, iar programarile se pot face la telefon 021/305.72.50, de luni pana vineri, in acelasi interval orar. „Proiectul are ca scop identificarea si sprijinirea persoanelor care se confrunta cu probleme auditive si vizuale. Dupa realizarea testelor gratuite, pacientii vor beneficia inclusiv de interpretarea rezultatelor, primind cea mai eficienta solutie pentru rezolvarea problemelor lor”, a declarat primarul Andrei Chiliman. Cabinetele de audiologie si optica sunt dotate cu aparatura de ultima generatie, capacitatea auditiva fiind verificata printr-o serie de investigatii ca: audiograma tonala, audiograma vocala, audiograma in camp liber, impedanta (timpanograma si reflex stapedian) si otoemisiune (pentru copii). Pentru capacitatea vizuala se vor face determinari cu ajutorul autorefraktometrului computerizat cu memorie.

Pacientii depistati cu deficiente de auz si vaz vor fi diagnosticati, informati si consiliati de catre specialistii participanti la programele europene de formare in domeniu, desfasurate in Germania, Elvetia, Spania, Anglia, Franta. Scopul este de a beneficia de solutii complete pentru repunerea in forma si chiar pentru reintegrarea sociala totala (in cazurile de surditate). Mai multe informatii legate de serviciile medicale oferite de companie se pot obtine pe site-ul www.audio-optica.ro.

Sursa: Info-portal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.