Tribunalul Brasov a suspendat, printr-o hotarare definitiva, autorizatia de mediu emisa de Agentia de Protectie a Mediului Brasov pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL, se arata intr-un comunicat al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Actiunea in instanta a fost demarata de CIDRM. „Suspendarea autorizatiei de mediu printr-o hotarare definitiva ar trebui sa duca la sistarea activitatii de productie a Kronospan de la Brasov”, a declarat avocatul CIDRM, Andreea Ciurea.
- Actiunea in instanta vizeaza anularea autorizatiei de mediu a Kronospan Brasov. Hotararea judecatoreasca are efecte imediate iar introducerea recursului nu suspenda executarea deciziei.
Activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida) CIDRMIn vara anului trecut, asociatiile de mediu din Romania au atras atentia asupra unor probleme de mediu pe care le implica proiectul fabricii de producere de placi PAL al companiei Kronospan la Brasov. In opinia reprezentantilor ONG-urilor, activitatea companiei are un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, din cauza emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie a placilor PAL. Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. Cititi aici mai multe despre protestele ONG-urilor legate de activitatea Kronospan.
- „De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida)„, se mai arata in comunicatul CIDRM.
In august 2009 Kronospan a finalizat constructia fabricii sale de producere de placi PAL din orasul Brasov. „Lucrarile de construire pentru noua fabrica au fost demarate in absenta unor planuri de urbanism, a unui acord de mediu si a unei autorizatii de construire valabile. In octombrie 2009 APM Brasov a eliberat cu mare rapiditate autorizatia de mediu (nr 295/27 octombrie 2009) pentru ca fabrica sa poata fi pusa in functiune. Pe baza acestei autorizatii Kronospan a inceput in toamna anului 2009 productia la fabrica din Brasov„, mai sustine Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.
Formaldehida a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena. Fabrica emana de asemenea zilnic vaste cantitati de praf de lemn fin (PM 10), substanta clasificata cancerigena de legislatia aplicabila.
UPDATE Kronospan: Functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu
Kronospan a demonstrat pe baza unor studii realizate de institute reputate din tara si strainatate ca functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu. Masuratorile realizate de Kronospan de la inceputul productiei arata foarte clar ca functionarea curenta a fabricii este sub limitele stabilite de legislatia de mediu romaneasca si europeana. KronospanReprezentantii Kronospan spun ca fabrica de la Brasov respecta cu strictete intreaga legislatie de mediu romaneasca si europeana.
- „Kronospan a depus la dosar dovezi concludente si lipsite de echivoc referitoare la faptul ca fabrica de la Brasov respecta cu strictete intreaga legislatie de mediu romaneasca si europeana. Mai mult Kronospan a demonstrat pe baza unor studii realizate de institute reputate din tara si strainatate ca functionarea fabricii un reprezinta nici un pericol pentru sanatate si mediu. Masuratorile realizate de Kronospan de la inceputul productiei arata foarte clar ca functionarea curenta a fabricii este sub limitele stabilite de legislatia de mediu romaneasca si europeana. Toate aceste dovezi depuse la dosar sunt sustinute de concluziile rezultate in urma a doua controale ale Garzii Nationale de Mediu, controale care s-au finalizat cu procese verbale prin care se constata ca societatea Kronospan respecta intru totul atat prevederile autorizatiilor si avizelor ale caror beneficiar este precum si toata legislatia de mediu incidenta, se arata intr-un comunicat al Kronospan.
Potrivit acestuia, Centrul de Mediu si Sanatate din Cluj a realizat un studiu comprehensiv in legatura cu activitatea Kronospan de la Brasov prin care a concluzionat ca aceasta un reprezinta niciun pericol din punct de vedere al sanatatii populatiei si al comunitatii locale. „In contraproba, Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) nu a adus nicio dovada directa in combaterea tuturor aspectelor mai sus mentionate„.
- „Suspendarea autorizatiei de mediu a unui proiect in valoare documentata de aproximativ 200.000.000 euro, inseamna pentru orasul Brasov trimiterea in somaj tehnic a aproximativ 300 de angajati, iar pentru Kronospan Romania pierderi zilnice de sute de mii de EURO. De asemenea pentru bugetul de stat, bugetul local al orasului Brasov dar si Fondul pentru Mediu, intr-o perioada de criza economica acuta, inseamna pierderi lunare de sute de mii de EURO, constand in impozit pe profit, impozit pe salarii, impozit pe cladiri si mijloace fixe, taxa pe valoare adaugata, precum si alte contributii datorate bugetelor publice”, se mai arata in comunicatul Kronospan.
Reprezentantii companiei spun ca vor fi folosite de toate caile de atac permise de lege pentru a ataca hotararea de suspendare si pentru a obtine o decizie favorabila in acest caz. Kronospan mai sustine ca de la inceperea efectiva a productiei in fabrica de la Brasov, din martie 2010, nu a mai existat niciun fel de plangere impotriva activitatii Kronospan Romania din partea comunitatii brasovene, activitatea CIDRM din acest punct de vedere fiind singulara.
- HotNews.ro a solicitat puncte de vedere din partea Ministerului Mediului. Vom reveni cu acest punct de vedere imediat ce ne va fi transmis.