„Acolo unde nu intra soarele, intra doctorul”…Un vechi proverb incearca sa transmita ideea ca soarele are doar efecte benefice. Este adevarat ca soarele este cunoscut si apreciat pentru ca revarsa o serie de efecte pozitive asupra organismului uman, insa nu trebuie sa uitam ca expunerea la soare are si efecte negative.
Indiferent de anotimp, de varsta sau de intervalul orar, dermatologii ne sfatuiesc sa folosim o protectie solara adecvata. Este adevarat ca vara expunerea la soare prezinta un risc mult mai ridicat de a dezvolta diverse afectiuni. Trebuie sa fim constienti de faptul ca o expunere neadecvata la razele ultraviolete poate avea efecte nedorite, cum ar fi,dezvoltarea a numeroase boli de piele. O simpla arsura solara este suficienta pentru a dubla riscul de a fi predispusi aparitiei celei mai periculoase forme de cancer la piele – melanomul! De asemenea, este indicat sa consultam medicul pentru a gasi o crema cu o protectie adecvata.
Sensibilitatea la razele UV difera si in functie de zonele de pe corpul uman : cea mai accentuata se afla pe zona fetei (100%), apoi pe cea a pieptului, spatelui si abdomenului (80%), cea de pe brate si regiunile laterale ale toracelui (75-50%), de pe gat, genunchi si coapse (50-25%),iar cel mai mic grad de sensibilitate se inregistreaza pe maini si pe labele picioarelor.