Aviatia, sanatatea, turismul, transporturile, energia si serviciile financiare sunt afectate de schimbarile climei

Conform unui raport publicat de compania de cercetari de piata KPMG, sase sectoare importante sunt amenintate de riscurile schimbarilor climatice: aviatia, sanatatea, turismul, transporturile, energia si serviciile financiare.

Concluziile raportului KPMG intitulat „Schimbarile climatice va schimba afacerea” se bazeaza pe analiza a 50 de rapoarte publice privind riscurile asupra afacerii si impactul economic al schimbarilor climatice la nivel de sector. Rapoartele au fost analizate si pentru fiecare sector s-a evaluat un „nivel de risc”. Sectoarele de afaceri analizate au fost clasificate in functie de pregatirea lor pentru a face fata impactului schimbarilor climatice iar gradul de pregatire al fiecarui sector fost determinat utilizand datele procesate in timpul ultimei runde a Proiectului Independent privind „Declaratia Carbonului”.

Raportul arata ca, in timp ce sectorul energetic este cu mult mai bine pregatit decat toate celelalte sectoare aflate in „zonapericuloasa”, problemele legate de schimbarile climatice cu care se confrunta fac din el cel mai riscant. In contrast cu acesta, sectorul transporturilor este cu mult mai putin riscant dar, in acelasi timp, nivelul de pregatire este cel mai scazut dintre toate cele 18 sectoare. Cu toate acestea, analiza ulterioara a rezultatelor obtinute de KPMG sugereaza ca pana si sectoarele din „zona sigura” pot fi mai putin sigure decat prefera sa se considere.

Companiile trebuie sa isi ia precautii, fata de schimbarile climei

Dupa cum comenteaza Serban Toader, Senior Partner al KPMG Romania, „analizand abordarea acestor riscuri climatice aferente sectoarelor mai sus enumerate, am remarcat o lipsa de atentie flagranta sau o concentrare superficiala, chiar si acolo unde exista tehnici de administrare si control a altor forme de risc”.

„Unele riscuri se materializeaza indiferent de viteza schimbarilor climatice, castigand o dinamica si un ritm propriu. Societatile ar trebui sa incerce sa-si imbunatateasca intelegerea despre modul in care astfel de riscuri le afecteaza operatiunile si de asemenea sa identifice modalitati de anticipare si atenuare a lor. Este profitabil sa fii pregatit. Societatile care inteleg riscul climatic cu care se confrunta vor fi singurele capabile sa administreze si sa obtina avantajul competitiv care vine o data cu intelegerea deplina si timpurie”, continua Toader.

Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *