Avioanele asteapta combustibil din deseuri

Guvernul britanic amana aprobarea proiectul British Airways pentru construirea primei fabrici de biocarburant din deseuri menajere. Oficialii din Marea Britanie vor mai multe teste care sa arate ca folosirea combustibililor eco in aviatie nu pune in pericol siguranta navelor aeriene.Avioanele de la British Airways

British Airways (BA) vrea sa-si alimenteze avioanele cu biocombustibil produs din deseurile menajere ale britanicilor.

Reprezentantii companiei aeriene spun ca fabrica, care va fi amplasta cel mai probabil in estul Londrei, ar putea transforma anual 500.000 de tone de deseuri in 16 milioane de galoane (60,5 milioane de litri) de combustibil ecologic. Folosirea acestuia din urma in aviatie va reduce cu pana la 95% impactul emisiilor poluante din atmosfera asupra mediului, comparativ cu kerosenul.

Cu toate acestea, executivul britanic nu vrea sa dea unda verde construirii unei astfel de fabrici decat in momentul in care vor exista date clare ce vor demonstra ca motoarele avioanelor pot suporta pe termen lung alimentarea cu biocombustibil, potrivit publicatiei britanice „The Guardian”.

Unii specialisti sustin ca navele aeriene pot folosi carburanti eco doar in cantitati limitate, spre deosebire de masini. Cei mai multi biocombustibili pentru industria aviatica au un continut mai scazut de energie fata de carburantii conventionali. In plus, motoarele avioanelor trebuie sa functioneze la temperaturi extrem de scazute.

Fabrica nepoluanta

In Statele Unite ale Americii exista o singura fabrica de biocombustibil pentru avioane, insa autoritatile de acolo permit alimentarea navelor aeriene cu astfel de carburant doar in proportie de maximum 50%. Potrivit unui purtator de cuvant de la BA, reprezentantii companiei sunt ferm convinsi de faptul ca americanii isi vor alimenta in curand avioanele doar cu biocombustibil.

„Gunoiul menajer poate emite cantitati enorme de metan daca sunt lasate sa putrezeasca in gropile de gunoi, de aceea transformarea lor in biocombustibil este benefica pentru mediul inconjurator. De asemenea, noua fabrica nu va produce niciun fel de noxe poluante sau de reziduuri nedorite”, a spus Robert Do, presedintele Solena Group, partenerul BA in noua investitie.

Materie prima

Londra produce anual aproximativ trei milioane de tone de deseuri organice, rezultate mai ales din resturile de mancare.

href=”http://www.adevarul.ro”>Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *