Balena? Un peste mai mare pentru pescarii islandezi

Comisia Internationala pentru protejarea balenelor (CBI) incearca sa gaseasca un compromis in lupta argumentelor pro si contra vanarii balenelor, in timp ce pescarii islandezi privesc cu dispret astfel de demersuri, scrie AFP.balena

Kristjan Loftsson, un pescar in varsta de 67 de ani, spune ca nu vede nicio diferenta intre balene si alti pesti si crede ca nimeni nu ar trebui sa impiedice vanarea lor.

CBI a propus un plan de reducere, sub control, a cotelor vanatorii islandeze, norvegiene si japoneze de balene, care sunt totusi autorizate, in ciuda moratoriului din 1986.

O discutie care creste somajul

„Toate aceste discutii nu vor duce decat la cresterea somajului”, recunoaste islandezul, care face parte din delegatia islandeza in CBI, fiind unul dintre principalii operatori de vanatoare a balenelor de pe insula.

„Cei mai duri sunt americani si englezii”, crede acesta, explicand ca din 320.000 de locuitori ai Islandei, 150 lucreaza in domeniul vanatorii de balene. „Raportati asta la populatia americana: este ca si cum ai suprima 15.000 de locuri de munca”.

Acesta a mai spus ca toate tarile care se opun vanatorii de balene sunt state care s-au ocupat cu asta de-a lungul timpului si care se simt vinovate acum. Intre 1933 si 1966, mai mult de 64.000 de balene au fost ucise.

Pescarul mai considera ca balenele sunt o resursa importanta pentru islandezi si crede ca daca nu ar fi vanate, s-ar inmulti excesiv, ceea ce ar afecta celelalte specii de pesti ce nu ar mai gasi hrana prea usor.

Pentru el, CBI nu serveste la nimic, nu face decat sa contribuie la profitul companiilor aeriene si al hotelurilor, prin reuniuni anuale de 500 de persoane.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *