Bani negri din depozitele de praf

Bugetul pierde anual 1,5 miliarde de euroeuro

Romania pierde anual la buget 1,5 miliarde de euro. Sunt bani negri proveniti de la depozitele de praf si de balast din tara, firme care „absorb” toate reziduurile din constructii si asfaltari.

Fara sa elibereze documente, proprietarii de depozite de praf produc, mana in mana cu asfaltatorii si constructorii. Garda de Mediu a inceput abia anul acesta o actiune impotriva proprietarilor de depozite de balast din Romania. Acestia functioneaza de ani buni la marginea marilor orase si pe margi-nea drumurilor nationale si preiau tot ce ramane de pe urma lucrarilor de constructie sau asfaltarilor.

Piatra, pamant, praf, bitum, asfalt, beton, ciment, toate aceste materiale se regasesc in aceste depozite. UE are standarde si pentru acest tip de acti-vitate, dar cine sa le respecte in Romania?

Statisticile Garzii de Mediu arata ca in acest moment nici macar un singur depo-zit de balast nu respecta 100% nor-me-le impuse de CE. Activitatea lor a fost tolerata insa de autoritati in-ce-pand din 2007, anul integrarii Ro-ma-niei in structurile europene. Asta pentru ca, lucrand fara documente, realizeaza anual foarte multi bani, ma-joritatea negri. 1,5 miliarde de euro pe an, este concluzia Garzii de Mediu.

Comisariatul general al GNM a anuntat recent ca institutia a demarat un amplu control in toata Romania pentru descoperirea depozitelor de praf si de balast. Prima oprire a fost in Prahova, judet unde asfaltatorii care l-au finantat pe Traian Basescu au in fiecare an multe lucrari (DN 1, DN 1A, centura Ploiestiului, auto-stra-da spre Brasov).

Controalele s-au soldat cu amenzi de 100.000 de euro, dar si cu o idee a lui Silvian Io-nes-cu, seful Garzii de Mediu, care sare astfel in ajutorul asfaltatorilor-finantatori, loviti de criza. Fostul securist, tinut de Basescu in tot felul de functii publice, vrea sa opreasca prin lege exploatarea balastului din albiile raurilor si sa se treaca la exploatarea celor existente si recent amendate.

„Romania are cu totul alte resurse pentru rezolvarea proble-me-lor drumurilor si autostrazilor. De exem-plu, haldele de steril si de zgura pot fi folosite in conformitate cu le-gislatia europeana si romaneasca pentru compactarea drumurilor. In acest sens am propus Colegiului Director al PDL introducerea in legis-latia ro-ma–neasca a unei interdictii de folosire a balastului din albiile minore si ma-jo-re ale raurilor si trece-rea la ex-ploa-ta-rea haldelor existente. Aceasta no-ua politica in domeniul transportu-ri-lor si ecologizarii va de-ter-mina rea-li-zarea unor economii de 2,5-3 mi-liarde de euro/an la bugetul de stat”, este propunerea lui Silvian, care, ca orice pedelist, nu se gan-deste niciodata la interese firme-lor de partid, ci doar la binele poporului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *