Banii pentru paduri, blocati de Ministerul Agriculturii

Proprietarii de terenuri nu pot accesa cele peste 20 de milioane de euro dati de Uniunea Europeana pentru impaduriri din cauza birocratiei romanesti. Subsecretarul de stat Gica Duta a declarat in aprilie ca ghidul de finantare va fi gata pana la mijlocul anului. Acum, amana finalizarea documentului pana in august.

Potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), pana in 2013 ar trebui ca fermierii sa impadureasca 50.000 de hectare cu fonduri europene in valoare de 223 de milioane de euro.

Bani sunt, dar proprietarii de terenuri nu-i pot accesa pentru ca, de trei ani de zile de la finalizarea PNDR, masura privind prima impadurire a terenurilor agricole nu a fost inca lansata. Aceasta prevede, pentru anul in curs, alocarea a 22,9 milioane de euro.

“Din 2007 nu s-a ocupat nimeni de masura aceasta, dar speram ca pana la sfarsitul lunii august sa terminam ghidul de finantare”, ne spune Gica Duta, subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Intrebat care sunt dificultatile care stau in calea finalizarii acestui ghid, Duta ne-a raspuns ca important este ca el sa se asigure ca impadurirea terenurilor agricole din bani europeni se va realiza in aceasta toamna si ca banii europeni nu vor fi irositi.

“In acest sens, am facut un regulament prin care sa ma asigur ca cele trei structuri organizatorice implicate in implementarea masurii, respectiv Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si Inspectoratele Teritoriale deRegim Silvic si Cinegetic, isi vor face datoria”, a mai spus subsecretarul de stat, fara a oferi insa o explicatie concreta.

Prea multa munca

Singurul argument dat de subsecretarul de stat tine nu de responsabilitatea autoritatilor, ci tot de proprietarii de terenuri. Duta a spus ca cea mai dificila este identificarea terenurilor agricole care ar avea nevoie de finantare pentru impaduriri si care presupune multa munca in teren. “Lumea este inca neincrezatoare in aceasta masura de impadurire”, sustine Duta.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,177FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente