Baraganul si Dobrogea, grav afectate de seceta

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, (ANM), Ion Sandu, a declarat, ieri, ca seceta se va extinde in luna august si ca va fi afectata productia de porumb, dar ca fenomenul nu va fi comparabil cu cel din vara anului 2007.
seceta

Ion Sandu a precizat ca lunile iulie si august vor fi deosebit de secetoase, mai ales in partea de sud si sud-est a Romaniei unde vor cadea cantitati mici de precipitatii.
“In iulie vor cadea in partea de sud si sud-est cantitati de 40 de litri pe metru patrat, necesarul fiind mult mai mare”, a precizat Sandu.
In iulie, cele mai secetoase zone vor fi Baraganul, Dobrogea si sudul Moldovei, iar in august, suprafetele se extind, ANM anuntand inca din martie ca in lunile iulie si august culturile de porumb vor fi afectate. in lunile urmatoare – septembrie, octombrie, noiembrie – rezerva de umiditate se va reface.
Potrivit lui Ion Sandu, zonele din nord, nord-vest, Oltenia si Muntenia nu vor fi foarte afectate de seceta, de aceea fenomenul nu va fi comparabil cu cel din 2007.
Directorul ANM a mai precizat ca, in fiecare zi, cand temperaturile vor atinge peste 35 de grade Celsius, este posibil sa se produca vijelie.
In luna august, in partea de nord-vest, cantitatea de precipitatii va fi aproape de normele climatologice, iar in sud si sud-vest, precipitatiile vor fi mult mai reduse, in contextul in care rezerva de umiditate este foarte mica.
Sandu a precizat ca in luna septembrie va fi o situatie asemanatoare, cu precipitatii reduse in zonele din sud si sud-est, iar in octombrie, suprafetele afectate de seceta se mai reduc.
“Speram ca in noiembrie sa se termine cu seceta in Romania”, a adaugat Sandu.

Sursa: Curentul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente