Barroso: Schimbarile climatice reprezinta marea provocare a sec. XXI

Schimbarile climatice reprezinta “marea provocare a secolului XXI” si “o amenintare”, a apreciat joi, la Paris, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso – informeaza agentia spaniola de presa EFE, monitorizata de Rompres.

Lupta impotriva schimbarilor climatice nu se poate separa de definirea unei politici energetice, a estimat Jose Manuel Durao Barroso, care a subliniat totodata interesul pentru dezvoltarea asa-numitelor energii alternative, la incheierea unei conferinte pe probleme de mediu la care au participat, de asemenea, laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2007 americanul Al Gore, laureata Premiului pentru Pace 2004 keniana Wangari Maathai si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

In ianuarie 2008, Comisia Europeana va propune masuri pentru intarirea mecanismului referitor la schimburile de cote de emisii si pentru ca fiecare tara membra a Uniunii Europene sa aiba in sistemul national si energii alternative, a spus seful executivului comunitar.

Aceste propuneri vor fi prezentate dupa consultari cu fiecare tara, a mai spus Durao Barroso, care doreste ca industria “verde” sa fie sprijinita cu actiuni in domenii precum gestionarea apelor reziduale.

Este un sector care inseamna 600.000 de milioane de euro pe an, pentru ca aceasta industrie “verde” are o crestere anuala de circa 5% si ofera locuri de munca directe unui numar de peste doua milioane de persoane.

Intre 2007 si 2013, UE va aloca 2.300 milioane de euro identificarii unor surse de energie durabila si 4.100 milioane cautarii unor sisteme de transport paneuropene mai ecologice.

Referindu-se la tratatul UE recent aprobat la Lisabona de ‘Cei 27’, Durao Barroso a spus ca acest text “mentioneaza schimbarile climatice explicit ca unul dintre domeniile de actiune ale UE”, adauga sursa citata.

Sursa: Romania Libera

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,172FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente