O parte din batalul Bicapa Tarnaveni ar trebui preluat de Primaria Tarnaveni pentru ca si acesta sa beneficieze de fonduri europene in vederea ecologizarii, a anuntat ministrul Mediului Laszlo Borbely, la Targu Mures, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta joi. Oficialul de la Bucuresti a punctat ca aceasta este una din conditiile impuse de UE pentru a putea atrage fonduri pentru ecologizarea batalului de la Tarnaveni.
Cu alte cuvinte, daca administratia locala de la Tarnaveni ar fi de acord cu propunerea Ministerului Mediului, si daca investitorii s-ar arata interesati pentru a deschide o afacere in aceasta zona, locuitorii din Tarnaveni ar putea scapa de acea „bomba cu ceas”.
Laszlo Borbely a aratat ca batalul Bicapa se afla in top trei situri contaminate din Romania trecut in lista de prioritati pentru decontaminare. In cazul in care Primaria Tarnaveni va fi de acord cu preluarea unei parti din batal, proiectul in vederea atragerii finantarii se poate depune aproximativ in doua luni. Acesta a precizat ca pentru decontaminarea intregului sit ar contribui Ministerul Mediului prin atragerea de fonduri UE, Primaria Tarnaveni, dar si investitorul care cumpara batalul. Acesta din urma trebuie sa aloce o suma de bani pentru investitii de mediu.
„Avem finalizata lista siturilor contaminate din Romania, peste 1.300 de situri, pentru buget inseamna intre 4 si 7 miliarde euro, din care o parte sunt zona OMV-Petrom- poluari istorice si bataluri foarte importante. In lista de prioritati se afla pe loc fruntas Bicapa Tarnaveni. Sunt investitori importanti care ar cumpara aceasta unitate, dar nu vin daca nu stiu exact cati bani trebuie sa aloce pentru mediu. Poate ca nu o sa poata sa dea 60 milioane de euro pentru decontaminarea intregului sit. Statul are o raspundere aici pentru ca nu s-a contaminat in ultimii doi ani. Primaria Tarnaveni trebuie sa preia o parte din zona, noi sa platim o parte si alta parte sa fie preluata de investitori. Este vorba de aceeasi speta ca si la Targu Mures. Primaria trebuie sa preia o parte din batal. Firmele interesate vor sa preia batalul pentru ca sunt metale grele care pot fi extrase cu o tehnologie mai complicata”, a explicat ministrul Mediului.
Prin Programul Operational Sectorial Mediu s-au alocat 170 de milioane de euro pentru siturile contaminate iar Ministerul Mediului a alocat 120 de milioane de lei.