O bautura energizanta care se vinde si pe piata din Romania face obiectul unor investigatii ample in Statele Unite

Consumul de b?uturi energizante de c?tre tineri, criticat în Senatul SUA
O bautura energizanta care se vinde si pe piata din Romania face obiectul unor investigatii ample in Statele Unite

O bautura energizanta care se vinde si pe piata din Romania face obiectul unor investigatii ample in Statele Unite, intrucat se presupune ca 5 decese ar putea fi asociate cu consumul ei.

Producatorul sustine ca bautura e sigura si oricum firma nu o recomanda adolescentilor, gravidelor, si cardiacilor. Cazul deschide si in lumea medicala romaneasca discutia despre cat de periculoasa este asocierea dintre cofeina si alti energizanti.
Autoritatile americane au de lamurit 5 decese asociate cu consumul de Monster, cea mai populara bautura energizanta din SUA. Familia unei fete moarte a deschis o actiune in instanta. Autopsia a aratat ca a murit in urma unei aritmii cardiace cauzate de intoxicatie cu cofeina.
Fata a baut doua doze mari in decurs de 24 de ore. O singura doza pare putin, dar, potrivit jurnalistilor americani, inseamna totusi concentratia pe care o regasim in 7 cutii normale de bauturi carbogazoase cu cofeina sau in 5-6 cafele la filtru. Chiar daca producatorul recomanda consumul doar dupa o anumita varsta, nimeni nu poate impiedica un adolescent de 14 ani sa cumpere si sa consume cat doreste.
Intr-un comunicat, compania precizeaza ca „nici stiinta, nici faptele nu sustin acuzatiile care au fost facute. Monster reitereaza ca produsele sale sunt si au fost intotdeauna sigure.”
Producatorul sustine ca energizantul contine o cantitate de cofeina pe care o vand, intr-o singura cutie, si unele cafenele si ca oricum pe eticheta scrie clar ca nu e recomandat adolescentilor, gravidelor si bolnavilor cardiaci. Medicii spun totusi ca problema nu este cofeina, pe care o regasim – in forma ei naturala – si in cafea, ci asocierea cu alte substante chimice.
„Atentie, contin si alte substante sintetice care sunt foarte daunatoare. Un exemplu ar fi taurina, ca si carbohidrati la fel, de origine sintetica.”, spune Ruxandra Constantina, medic de familie.
Estimarile arata ca la nivel mondial, consumul de cofeina ajuns la 120 de mii de tone pe an. O cantitate uriasa, care o face cea mai populara substanta psihoactiva. Daca pentru bauturile carbogazoase exista limite superioare pentru acest ingredient, la energizante nu avem inca astfel de reglementari.
Pentru gravide, copii si cardiaci efectele pot fi dezastruoase.
„Creste tensiunea, creste ritmul cardiac, apar palpitatiile, mergand pana la accidente vasculare cerebrale si coronariene si chiar moartea subita. Ar trebui sa se specifice pe ambalaj „contine echivalentul a 2-3 cesti de cafea.””, a mai declarat Ruxandra Constantina.
Sa nu uitam ca exista si energizante naturale – ceai alb, ceai negru si verde, guarana, garcinia sau mate. Doar ca, spre deosebire de variantele sintetice, energizantele naturale nu isi fac efectul imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *