Despre macese se stie ca au de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si de 200 de ori mai multa decat merele. Pe langa vitamina C, macesele sunt surse excelente de vitamina A, B1, B2, B3, K. Astfel, datorita substantelor continute, ceaiul este eficient in tratarea racelii, tusei si gripei.
Ceaiul de macese este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Astfel, protejeaza organismul de raceala si gripa. Ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales dupa un tratament cu antibiotice.
Totodata, ceaiul de macese este benefic si pentru combaterea febrei, noteaza digherbs.com.
Macesele se mai pot consuma sub forma de pulbere sau sirop.
Mod de preparare a ceaiului de macese: infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de fructe. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se bea cald, pe parcursul a 10 – 15 minute.
Nu se poate trece cu vederea faptul ca ceaiul de macese este recomandat pentru tratarea si prevenirea arteritei, aterosclerozei, dar si a bolilor de rinichi. In acest caz se beau doua cani de ceai de macese pe zi. Are efect diuretic si grabeste eliminarea nisipului dar si a pietrelor de la rinichi.
Sa nu uitam faptul ca macesele regleaza tranzitul intenstinal si au efect laxativ. Persoanele care au probleme cu constipatia pot bea zilnic 2 cani de ceai de macese.
Mai mult decat atat, alunga crampele menstruale si durerile provocate de sindromul congestiei pelvine. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, sunt utile in caz de osteoartrita.
Pentru ca au un continut ridicat in vitamine, macesele sunt utile in tratamentele de infrumusetare. Folosit in aromaterapie, uleiul de macese imbunatateste starea de spirit, alunga depresia si tensiunea.