Berlinala / „Food, Inc.”, un „documentar-soc” despre fabricarea alimentelor

„Food, Inc.”, in regia lui Robert Kenner, un „documentar-soc” despre fabricarea alimentelor, in care publicul descopera cat de departe de realitate sunt imaginile cu ferme pline de verdeata de pe ambalajele produselor, a fost prezentat la Festivalul de Film de la Berlin, relateaza AFP.
food inc
Robert Kenner prezinta marea putere pe care o are industria agro-alimentara si pericolul pe care il reprezinta pentru sanatatea oamenilor. „Food, Inc.” arata ca in spatele imaginilor idilice de pe ambalajele produselor alimentare din magazine, procesul de fabricare a alimentelor este mai degraba dezgustator.

Animalele sunt crescute in niste uzine uriase, care amintesc de filmul „Timpuri noi”, de Charlie Chaplin. Puii nu vad niciodata lumina zilei, iar carnea tocata este spalata cu amoniac inainte de a ajunge in hamburgeri.

Calificat drept „film de groaza” de revista Variety, „Food, Inc.” denunta, de asemenea, lobby-ul facut de industriile agro-alimentare, care se infiltreaza in institutiile americane responsabile cu controlul acestora.

„Industria nu vrea ca voi sa stiti ce mancati, pentru ca ati putea refuza sa o mai faceti”, spune jurnalistul Eric Schlosser, autorul cartii de succes „Fast food nation”, care apare in documentarul lui Kenner. Regizorul a spus ca, desi filmul sau pune in centrul atentiei industria agro-alimentara americana, „pe mai multe planuri, evoca ceea ce se intampla in toata lumea”. Potrivit lui Kenner, consumatorul poate, pana la urma, sa aleaga, prin cumparaturile pe care le face, sa sanctioneze mecanismele industriei. „Trebuie sa votam cu furculita de trei ori pe zi”, a conchis el.”Food, Inc.”, realizat la doi ani dupa documentarul „Noi hranim lumea/ We Feed the World”, semnat de austriacul Erwin Wagenhofer, a fost foarte apreciat de publicul Festivalului de Film de la Berlin, care a umplut sala in care a avut loc proiectia.

Problema alimentatiei actuale este prezenta in programul Berlinalei si in alte documentare. „Terra Madre”, al italianului Ermanno Olmi, realizat intr-o nota mai contemplativa si poetica, prezinta miscarea „slow food”, aparuta in Italia, care promoveaza placerea de a manca bine, apara demnitatea agricultorilor si privilegiaza consumul produselor locale.

Documentarul, semnat de autorul peliculei „L’albero degli zoccoli/ The Tree of Wooden Clogs”, distinsa cu Palme d’Or la Cannes in 1978, prezinta chipurile militantilor bolivieni sau ale taranilor indieni, reuniti la Torino, in octombrie 2008, la un congres mondial dedicat acestei miscari, unde au fost prezenti 6.000 de participanti. Insa viziunea partinitoare si estetizanta a regizorului italian nu a convins publicul in unanimitate, sala golindu-se pe alocuri la proiectia de presa.

Joi, la Berlinala, va fi proiectat si documentarul lui Jean-Paul Jaud, care lupta impotriva utilizarii pesticidelor si pentru o alimentatie bio, „Nos enfants nous accuseront/ That Should Not Be – Our Children Will Accuse Us”. Autorul a intreprins acest proiect dupa ce a fost diagnosticat cu cancer, boala asociata cu produsele chimice din alimentele pe care le consumam.

Festivalul de Film de la Berlin se desfasoara in perioada 5 – 15 februarie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *