Noul sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti a gazduit, azi Conferinta Nationala a Asociatiei de Ecoturism din Romania (AER). Principalul scop al reuniunii, la care au participat si reprezentantii Centrului pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor, a fost lansarea criteriilor de evaluare si a retelei de destinatii pentru ecoturism din Romania.
Judetul Bihor, mai precis situl Natura 2000 Defileul Crisului Repede – Muntii Padurea Craiului, a fost selectat printre primele destinatii de ecoturism ce urmeaza a fi certificate in Romania.
„Am fost inclusi, ca sa zic asa, pe lista scurta a retelei de destinatii pentru ecoturism, alaturi de alte sase obiective ca: Delta Dunarii, Podisul Tarnavelor, Tara Hategului”, a explicat Andrei Acs, managerul sitului.
In cursul anului viitor toate cele sapte destinatii turistice vor fi evaluate si certificate de reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, impreuna cu cei ai Asociatiei de Ecoturism din Romania.
„Elementul care a cantarit cel mai greu in decizia luata la Bucuresti au fost cele patru pesteri amenajate care exista in zona defileului Crisului si a muntilor Padurea Craiului, pestera Vadu Crisului, pestera Unguru Mare, pestera Meziad si pestera cu cristale din mina Farcu, obiective ce beneficiaza de amenajari cum nu se gasesc in alte parti ale tarii. Nu sunt de neglijat si alte elemente de atractie ce tin de peisajul natural, traditii sau gastronomie. In competitie, pe zona Muntilor Apuseni, s-au mai aflat si alte doua regiuni, care nu au indeplinit criteriile de management unitar, infrastructura turistica si servicii”, a mai declarat Andrei Acs.