Energia regenerabila din deseuri zootehnice, o oportunitate de investitie profitabila pentru fermierii romani

Ferma ecologica: investitie medie, profit sigur
Energia regenerabila din deseuri zootehnice, o oportunitate de investitie profitabila pentru fermierii romani

Cogenerarea pe baza de biogaz reprezinta oportunitatea viitorului pentru fermieri, sectorul urmand sa se dezvolte alert in Romania, apreciaza cei mai mari jucatori din domeniu, in conditiile in care industria energiei regenerabile din tara noastra se afla in plin avant al investitiilor.

Energia regenerabila din surse alternative s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, Romania fiind considerata unul dintre pilonii principali pentru dezvoltarea acestui gen de afacere pe viitor, care a reusit sa atraga deja importante investitii, dupa ce marii investitri straini au simtit potentialul existent in tara noastra.

”Romania este o tara in crestere mai ales in sectoarele industriale, ceea ce atrage o crestere a consumului de energie ”, este de parere Roberto Bertelli, manager de vanzari regionale al Gruppo AB, lider european in cogenerare cu biogaz, si care vorbeste, totodata, despre un potential foarte mare in sectoarele agricole privind producerea energiei regenerabile pe baza aplicatiilor pe biogaz.

In acelasi timp, piata de biogaz din Romania este ”curtata”, in acest moment, de multi investitori, spune Vladimir Oprescu, Area Sales Manager AB Energy Romania, pentru ImpactNews.ro. ” Incepand cu companii straine, fonduri de investitii straine, companii romanesti in diferite domenii, care inteleg importanta pietei de biogaz, si terminand cu companii romanesti care activeaza in domeniul agroindustrial si care vor sa investeasca in eficienta energetica, lista investitorilor este diversa iar acestia vin din diferite domenii”, spune reprezentantul AB Energy Romania.

Oportunitate reala pentru fermieri, indiferent de dimensiunea fermei

Valorificarea deseurilor zootehnice reprezinta, astfel, o oportunitate importanta de a produce energie regenerabila pe baza aplicatiilor pe biogaz pentru fermele care vor sa intre pe piata de electricitate, livrand in retea kilowatii produsi de o astfel de instalatie.

Prin biocogenerare se produce energie electrica si termica din reziduurile agricole si zootehnice, din plantele cultivate special sau din fractia organica prezenta in deseurile urbane, ceea ce duce la sporirea eficientei energetice si la economisirea resurselor financiare.

Un aspect avantajos care trebuie mentionat de la inceput este faptul ca nu conteaza dimensiunea fermei deoarece, ne explica Vladimir Oprescu, ”gama de solutii de biogaz incepand de la 64 kW si ajungand la 1,4 MW si chiar mai mult, daca este necesar”.
In schimb, este important ca fermierul sa isi securizeze biomasa inainte sa inceapa proiectul. La nivelul procesului biologic, principala parte consta in stocarea biomasiei si in echipamentele de digestie.

Biomasa trebuie miscata inauntru in rezervoare speciale si mutata dintr-un rezervor in altul cu echipamente specifice, ne explica specialistul italian. Sistemul trebuie sa produca biogaz si astfel trebuie sa fie colectat si transportat in motor.

Cum alegi dimensiunea centralei si cat costa instalatia

Capacitatea de productie de energie electrica pe baza de biogaz incepe de la 64 kw pana la 1,4 MW, in functie de obiectivul fermierului privind productia de energie electrica sau termica – daca vrea sa produca pentru consumul personal sau in scop comercial.

Astfel, pentru producerea a 100 kwe, investitia variaza intre 550.000 euro pana la 650.000 euro, iar pentru producerea a 1MW (1000 kwe), investitia poate incepe de la 3.500.000 euro pana la 4.500.000 euro, sume ce reprezinta solutia completa, motorul si instalatia pe biogaz, arataƒ Roberto Bertelli.

O instalatie de 1 MW pe baza de biogaz, aprovizionata din productia unui teren cultivat cu 500 de hectare, poate produce electricitate de 1,045 MW in energie termica, daca recuperarea este 100% apa fierbinte, apreciaza Vladimir Oprescu. In acest caz, eficienta electrica este de 40,8 % si eficienta termica este de 40,1 %, rezultand o eficienta totala de 80,9 %.

In acest sens, Gruppo AB ofera si consultanta fermierilor interesati, in scopul de a livra acestora solutii la cheie pe biogaz, solutiile complete prezentand o rata de profit mai mare.

”Noi incercam mai intai sa intelegem nevoile clientului pe baza a ceea ce au la fata locului – terenuri de culturi, numar de bovine, porcine etc.. Pe aceasta baza facem calcule si prezentam solutiile”, spune reprezentantul roman al grupului AB Energy, care a implementat la nivel global peste 500 de instalatii, dintre care, peste 75% pe baza de biogaz.

In ce priveste procesul de cogenerare in sine, piesa principala este motorul, dar, pentru a fi functional, sunt necesare sisteme auxiliare, cum sunt ventilatia, conexiunile electrice si fluide etc.. Apoi, biogazul trebuie tratat intr-un sistem special de tratare, fiind necesara, de asemenea, si o instalatie de schimbare a uleiului.

Costuri de intretinere

Pentru a atinge capacitatea maxima de productie de energie, echipamentele trebuie suprevegheate. AB Energy realizeaza aceasta mentenanta de la distanta, nefiind nevoie de o supraveghere permanenta on site, spune Oprescu.

”Oferim o garantie de functionare a echipamentelor pentru un numar de minimum 8000 de ore pe an, iar serviciul de supraveghere este non-stop. De obicei echipamentele functioneaza pentru mai mult de 8300 de ore/an ”, arata el, precizand ca de cele mai multe ori clientul reuseste sa acopere costurile cu orele suplimentare.

Dar costurile scad anual pentru ca echipamentele incep sa produca electricitate, iar investitia incepe sa se recupereze.

Exista aplicatii in care se ia in calcul doar energia electrica produsa, iar energia termica ce rezulta este considerata ca avand valoare zero si atunci pretul este balansat. Daca biomasa este formata in proportie de 100% din dejectii animaliere, pretul acesteia este aproape zero, luand in calcul prin urmare doar pretul pentru depozitare si transport.

Energia termica produsa de instalatii este folosita in primul rand pentru a incalzi digestoarele, intrucat procesul anaerob de digestie pentru obtinerea biogazului are nevoie de o anumita temperatura pentru eficienta maxima. Restul de energie termica poate fi utilizata pentru incalzireaa staulelor de vite, pe timp de primavara, toamna si iarna si poate fi utilizata pentru a obtine apa fierbinte pentru activitatile curente.

Rata de rentabilitate

Potrivit lui Vladimir Oprescu, rentabilitatea se calculeaza pentru o perioada de 15 ani, fiind impus un calcul anual doar daca informatiile se schimba.

”Ceea ce putem spune cu siguranta este ca o astfel de instalatie poate fi amortizata, in cel mai rau caz, la jumatatea cicului de viata al echipamentelor. Exista solutii in care amortizarea se realizeaza in mai putin de 3 ani”, asigura si managerul regional de vanzari, Roberto Bertelli.

Potrivit specialistilor, companiile locale producatoare de electricitate prefera electricitatea produsa de echipamentele pe biogaz, datorita stabilitatii si predictibilitatii pe care o ofera in raport cu alte forme de energie alternativa, explica Vladimir Oprescu, mentionad ca in 99% din cazuri, electricitatea se vinde conform grilei.

Exista deja fermieri care livreaza energia termica companiilor industriale locale, scolilor, gradinitelor, sau altor unitati, depinzand evident si de distanta fata de echipamente, mai spune acesta.

Acordul producatorului si… certificatul verde

La nivel de legislatie, fermele producatoare trebuie sa aiba acordul producatorului sau distribuitorului local de electricitate pentru a injecta in retea kilowatii produsi. Preturile sunt reglementate si timpul pentru obtinerea certificatelor verzi este mereu acelasi, spune Oprescu, legat de noua lege a energiei regenerabile care modifica numarul de certificate verzi si completeaza gama de biomase ce pot fi folosite pentru obtinerea de biogaz.

“Linea ROSSA” este un nou produs al Grupului AB dedicat fermelor care doresc sa creeze valoare prin deseurile animale. Compania va prezenta solutiile de eficientizare energetica in sectorul agricol in cadrul Targului International Indagra 2012, de la Romexpo, desfasurat in perioada 31 octombrie – 4 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *