Bike-sharing-ul salveaza vieti si diminueaza poluarea

  Bike-sharing-ul salveaza vieti si diminueaza poluarea

  Proiectele prin care oamenii din diverse orase din lume pot inchiria oricand doresc biciclete (bike-sharing) pot salva vieti si pot reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, dupa cum informeaza Reuters.

  Asemenea actiuni au fost intreprinse in Barcelona, “Bicing”, in Londra, “Boris Bikes”, dar si la noi in tara, in Bucuresti, Iasi, Brasov si Cluj Napoca, “I Love Velo”.

  Aceste actiuni au devenit populare in intreaga lume si deja exista circa 360 de asociatii sau firme care se ocupa cu inchirierea bicicletelor pentru o zi, o saptamana sau chiar pentru un an.

  Cercetatorii de la Center for Research in Environmental Epidemiology, Barcelona, au descoperit ca poluarea a fost redusa in acest mod cu aproape 9.000 de tone de dioxid de carbon si au fost salvate circa 12 vieti in fiecare an, si asta numai la ei in oras.

  “Politicile de transport activ, asa cum sunt proiectele de inchiriat biciclete, promoveaza activitatea fizica, imbunatatesc sanatatea publica si diminueaza costurile”, a declarat David Rojas-Rueda, care a condus studiul publicat in revista britanica de specialitate “British Medical Journal”.

  Dupa ce specialittii au folosit un model matematic pentru a integra datele din alte lucrari stiintifice intr-o schema pentru sanatatea publica, au descoperit ca numarul deceselor asociate cu plimbarile pe bicicleta este mult mai mic decat cel al deceselor legate de accidentele rutiere sau de expunerea la poluare.

  Dupa ce au urmarit proiectul “Bicing”, oamenii de stiinta au facut diverse calcule si au observat ca rata mortalitatii din cauza poluarii a crescut anual cu 0,13, in timp ce rata mortalitatii din cauza accidentelor rutiere a crescut cu 0,03 in randul ciclistilor si cu toate acestea, per total, numerele erau mai mici in comparatie cu cele inregistrate in randul celorlalti participanti la trafic.

  Prin mersul pe bicicleta se evita 12,28 decese pe an, iar emisiile de gaze cu efect de sera se diminueaza cu 9.000 de tone pe an.

  Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda adultilor sa faca cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata pe saptamana – 30 de minute de mers pe jos, de cinci ori pe saptamana, sau plimbari zilnice cu bicicleta.

  Actiunea din Barcelona a fost lansata in martie 2007, iar pana in august 2009 a inregistrat circa 182.000 de utilizatori, adica 11% din populatia orasului.

  In Londra, proiectul “Boris Bikes” a fost lansat anul trecut de primarul orasului si, pana acum, londonezii au efectuat peste sase milioane de plimbari cu bicicletele de inchiriat.

  La noi in tara exista proiectul “I Love Velo”, care a fost lansat in mai 2010 si in cadrul caruia pot fi inchiriate peste 1.100 de biciclete. In ultima saptamana a lunii iulie, romani din toata tara s-au plimbat de cel putin 9.000 de ori cu aceste biciclete, numai in Capitala inregistrandu-se aproape 6.300 de inchirieri. Sezonul de inchirieri de biciclete dureaza din martie pana in noiembrie, iar din luna aprilie a acestui an doritorii pot rezerva bicicletele li online li le pot folosi pe o perioadp de pana la doua zile.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *