Mai multi clujeni se opun defrisarilor din oras
Cu toate ca media de spatiu verde pe cap de locuitor este, la Cluj, mult sub cea europeana, Primaria concesioneaza terenuri in parcuri.
Zeci de metri patrati de teren din spatiul verde al Clujului au fost dati in concesiune de Primaria Cluj-Napoca unor investitori, pentru a fi demarate lucrari de constructii. Ramas inca cel mai verde cartier al Clujului, Parcul Detunata si restul zonei de agrement din Gheorgheni risca sa se sufoce de betoane, in viitorul apropiat.
Ultimul caz este un teren de 7.000 de metri patrati, concesionat Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane. Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca a aprobat pe strada Slanic constructia unui centru medical pe un spatiu verde.
Arhiepiscopia intentioneaza sa construiasca aici policlinica „Sfintii Cozma si Damian”, un centru medical filantropic, dotat cu spatii de cazare pentru batrani (azil), pentru maicute, dar si anexe. „Pregatim proiectul de cinci ani.
Am obtinut autorizatie de constructie, insa nu avem inca toate autorizatiile”, explica purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj, preotul Bogdan Ivanov. Desi Ordonanta de Urgenta 1142/2007 interzice orice tip de constructie pe spatiul public, prin ridicarea acestei constructii dispar 3.500 de metri patrati de spatiu verde.
Fara aviz de mediu
Pentru a demara lucrarile, Arhiepiscopia Ortodoxa avea nevoie si de aviz de mediu, pe care insa nu l-a obtinut pana acum. „Discutia cu cei de la biserica a fost in luna mai, insa nu le-am putut acorda avizul”, a explicat purtatorul de cuvant al Agentiei de Protectie a Mediului, Adina Maer. Reprezentantii Arhiepiscopiei sustin insa ca vor continua demersurile pentru a obtine avizele necesare.
„Deja am primit promisiuni de finantare de la unele organizatii nemtesti, policlinica ar fi un important punct de ajutor”, spune preotul Bogdan Ivanov.
O alta problema este cea referitoare la Scoala Internationala Cluj, ce a primit prin concesiune de la Primarie, pe langa cei 10.000 de metri patrati pe care s-a construit sediul, inca 6.000 de metri patrati destinati extinderii.
Piscina in locul copacilor
Pe aceasta suprafata se amenajeaza o piscina si terenuri de sport. Desi terenul nu este inscris in Planul Urbanistic General ca spatiu verde, este situat la limita cu Parcul Detunata. Localnicii sustin ca au fost taiati astfel mai multi copaci si au initiat o petitie online pentru salvarea zonei verzi. In replica, reprezentantii Primariei incearca sa minimalizeze distrugerea parcului.
„Au fost taiati cativa corcodusi, ale caror fructe oricum faceau mizerie, deoarece nu le culegea nimeni. Copacii vor fi inlocuiti”, spune Ionela Negrea din cadrul Primariei Cluj.
Detunata, oaza de verdeata a Gheorgheniului
Parcul Detunata este unul dintre putinele locuri din Cluj unde bunicii isi scot nepotii la plimbare in tihna.
Statisticile arata ca in Cluj exista 781,3 hectare de spatiu verde.
Cat vezi cu ochii, orasul de pe Somes este impanzit de blocuri-turn, complexe comerciale ori santiere ale cartierelor rezidentiale.
Raportat la o populatie de 385.000 de locuitori, media pe cap de locuitor este de numai 20,29 metri patrati.
In marile orase europene, media de spatiu verde este de 26 de metri patrati pe cap de locuitor.
Sursa: Adevarul