Bistrita: Grigore Avram este silvicultorul care scrie despre natura

Este silvicultor, vanator, profesor si scriitor. Pentru Grigore Avram, padurea inseamna o comunitate de „indivizi” vegetali, cu mult suflet.

A copilarit la Maieru, un loc plin de semnificatii istorice si literare. De cand era copil i-a fost draga natura, iar padurea i-a intrat in suflet. Respectul pentru tot ce inseamna natura si viata i-a purtat pasii spre o facultate de silvicultura. A lucrat peste 30 de ani in domeniu in Sangeorz-Bai, Bistrita, Ilva Mica. „De-a lungul vietii mi-am intarit convingerea ca oamenii sunt legati de padure. Ar trebui sa invatam totul de la ea. Acolo, lucrurile se petrec dupa o intelegere prealabila a sufletelor care traiesc in interiorul sau”, spune Grigore Avram. Pentru silvicultorul bistritean, natura intelege mult mai bine decat oamenii ideea de „trecere dincolo”, iar toamna e doar un exemplu in acest sens.

De cinci ani lucreaza in cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj, iar de un an se afla la conducerea acestei institutii. In plus, Grigore Avram este vanator, dar si profesor. Acesta preda discipline de profil la filiala din Bistrita a Universitatii de Vest Vasile Goldis si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj.

Carte apreciata de Marcel Iures

Dragostea si respectul pentru natura l-au indemnat sa puna pe hartie ceea ce se intampla cu padurea in zilele noastre. A publicat noua carti, atat de specialitate, cat si de poezii si eseuri. „Vad padurea ca pe o comunitate de indivizi vegetali, cu mult suflet. La fel ca ei, noi, oamenii, nu am fost creati sa traim singuri. Singuratatea duce la moarte, insa viata in comun inseamna prosperitate si sanatate. In cartile mele scriu despre ceea ce se petrece cu padurea in zilele noastre, cu raul care se amplifica pe zi ce trece si de care nu putem scapa decat daca luam atitudine”, crede Avram.

Acesta s-a implicat in numeroase actiuni de voluntariat prin care s-au impadurit zeci de hectare din judet. La una dintre acestea, desfasurate in parteneriat cu Asociatia „Tasuleasa Social”, l-a intalnit pe binecunoscutul actor Marcel Iures. El i-a citit una dintre cartile sale numita „Padurea altfel”. „M-a sunat si mi-a spus ca i-a placut foarte mult volumul”, afirma Avram.

PROFIL

Nascut: 13 februarie 1964, localitatea Maieru

Studii: doctorat in silvicultura

Familie: casatorit, 3 fiice, Iulia de 20 de ani, Maria de 17 ani si Daiana de 12 ani

Ce-i place

Adora sa scrie, sa citeasca si sa mediteze. Indrageste ideea ca poporul roman isi are originile si de la Roma, insa regreta ca nu sunt valorificate mai bine anumite trasaturi ale latinilor. Are un respect pentru morala crestina pe care, din pacate, unii oameni nu o pun in practica zi de zi asa cum ar trebui.

Ce nu-i place

Detesta faptul ca romanii practica tradarea. Lui Grigore Avram nu-i mai place ca minciuna a primit rang inalt si a luat locul adevarului. „Acest lucru nu e deloc bine. Nu-mi mai place ca romanii nu au o mandrie a lor care sa-i ridice deasupra vremurilor pe care le traim”, este de parere Avram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *