China a recunoscut pentru pentru prima data in mod public ca permite comertul cu blanuri de tigri in captivitate, sustin participantii si oficialii la o reuniune a unei conventii internationale de protejare a speciilor pe cale de disparitie, informeaza sambata BBC.
Ei au declarat ca autoritatile chineze nu au raportat niciodata acest lucru Conventiei privind comertul international cu specii de fauna si flora salbatica (CITES).
Cu toate acestea, conform relatarilor, China a declarat in cadrul reuniunii Comitetului permanent al Conventiei, la Geneva, ca a interzis comertul cu oase de tigru.
Oficialii chinezi nu au raspuns unei solicitari din partea BBC de a comenta aceste relatari.
Se considera ca intre 5.000 si 6.000 de tigri se afla in captivitate in China, iar organizatiile de conservare a faunei salbatice au cerut de mult timp sa se puna capat comertului cu blanurile acestor animale. Expertii in domeniu considera ca exploatarea intensiva a tigrilor din China a alimentat cererea pentru braconaj si trafic de specii pe cale de disparitie.
Ei spun ca recunoasterea la aceasta reuniune a faptului ca se practica acest comert va spori presiunea asupra Chinei pentru a reduce aceasta practica, puncteaza BBC.
Tarile membre ale CITES sunt obligate sa raporteze ce progrese au facut pentru a se asigura ca prin comertul cu specii de animale si plante salbatice nu este amenintata supravietuirea lor, scrie Agerpres.
Un nou raport privind comertul ilegal cu specii salbatice sugereaza ca in jur de 1.600 de tigri, atat din captivitate cat si din salbaticie, au fost comercializati la nivel global incepand din anul 2000.
In timp ce China a fost o piata importanta pentru comertul cu „piese de tigru”, expertii faunei salbatice spun ca si alte tari din Asia de Sud-Est, cum ar fi Vietnam, Thailanda, Laos, Cambodgia, Malaezia si Indonezia sunt, de asemenea, in curs de dezvoltare in calitate de consumatori pe acest segment, exploatarea tigrilor fiind in crestere.
Rapoartele spun ca in ultimii doi ani, au existat capturi de aproape 90 de tigri care ar putea proveni sau ar putea fi traficati din Asia de Sud-Est si China.
Putin mai mult de 3.000 de tigri sunt considerati a fi in salbaticie pe tot globul, mai mult de jumatate dintre acestia fiind in India, unde numai anul trecut au fost ucisi 42 de tigri.
Un raport al Species Survival Network (SSN), citat de BBC, mentioneaza ca blanurile de tigru, de leopard si de leopard de zapada sunt pretuite de elita politica, militara si de afaceri din China ca decoratiuni de lux pentru locuintele lor. Recentele cazuri de coruptie din China au confirmat ca acestea sunt oferite drept „cadou” ca o „mita non-financiara catre oficiali”, se mai spune in raportul citat de BBC.