Blocuri de 17 etaje in Baneasa

AFACERE – PUZ modificat pe ultima suta de metri

Consilierii generali ai Capitalei sint pusi pe „fapte mari”, doar mai au putin pina la sfirsitul mandatului. Pe ordinea de zi a sedintei de miine a fost trecut un proiect privind modificarea PUZ-ului Aleea Teisani – Padurea Pustnicu – Padurea Baneasa, care permite construirea unor blocuri-turn de 17 etaje. Cartierul de fite ce urmeaza a fi ridicat poarta denumirea ironica de „Greenfield”.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca multe proiecte imobiliare sint deja trasate atit in Padurea Baneasa, cit si in vecinatatea ei. O miscare dibace se pregateste acum la Primaria Capitalei, prin aprobarea de catre consilierii generali a unui PUZ care modifica regimul de inaltime, putindu-se astfel construi blocuri inalte de 17 etaje chiar si pe spatiul verde. Regimul de inaltime este in prezent de parter plus doua etaje, asa ca modificarea planului urbanistic zonal ar fi mana cereasca pentru investitorii imobiliari. Interesant este ca proiectul se numeste „Greenfield” si se intinde pe o suprafata de peste 50 de hectare, beneficiarul fiind SC Impact Developer@Contractor SA.

O mutare la scara mai mica a fost facuta in 2000, cind tot alesii locali ai Bucurestiului au aprobat un PUZ care se referea la aceeasi zona, controversat la vremea respectiva, care a permis ridicarea pe spatiul verde a multor vile, unele amplasate chiar in mijlocul padurii. Insa pina acum, „baietii destepti” puteau sa-si ridice doar vilute.

In opt ani, pretentiile au crescut, zona a devenit si mai rivnita si, evident, au crescut si „etajele”. La 17. Avizele au fost date ca piinea calda, ca doar „orasul trebuie sa se dezvolte”, asa cum presedintele Basescu a spus in urma cu citeva zile.

„Este o blasfemie impotriva naturii. Nu sint respectate legile privind urbanismul, Codul Silvic, mediul. Coruptia multilateral dezvoltata si-a spus cuvintul si in acest caz. Avizul Agentiei de Mediu a fost dat fara sa fie discutat proiectul in comisii, eu n-am luat parte la nici o discutie pe acest subiect”, ne-a spus Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele Eco-civica.

Evident ca nu s-a vrut sa se faca foarte mare vilva. In PUZ se si precizeaza ca „nu au existat comentarii din partea publicului interesat in legatura cu obiectivele prevazute de varianta finala a PUZ-ului Aleea Teisani – Padurea Baneasa – Padurea Pustnicu”.

IRONIE. Revenind la proiectul rezidential „Greenfield”, acesta va avea locuinte, birouri, scoli, gradinite, o biserica si, ce-i mai amuzant, parcuri si gradini. Imobilele vor varia de la doua pina la 17 etaje. Practic, viitorul cartier de fite va fi impartit in trei parti: zona rezidentiala – teritoriu ocupat de constructiile de locuit, zona serviciilor si amenajarilor teritoriale si centrul constituit din cladiri de birouri.

„Relatia zonei rezidentiale cu cadrul natural va consta in integrarea padurilor (n.r. – Baneasa si Pustnicu) in ansambul rezidential, prin realizarea de spatiile verzi plantate intre gruparile de locuinte”, se mai precizeaza in documentul postat deja pe site-ul municipalitatii. De asemenea, sint prevazute spatii si amenajari speciale, cum ar fi un lac in centrul cartierului si, culmea, o zona de agrement comunitara – un parc public. „Un microrelief creat prin depunerea pamintului din sapaturi, amenajat cu alei de plimbare si cu un amfiteatru gradenat pentru spectacole in aer liber, o sala de sport si piscine, terenuri de sport, spatii plantate”, cam asa arata proiectul „Greenfield”.

La capitolul dotari edilitare, viitorul cartier va sta bine, pentru ca acolo cineva vegheaza pentru bunul plac al investitorilor si al clientilor cu pretentii. Asigurarea alimentarii cu apa potabila se va face din reteaua publica, ce va fi extinsa si pe amplasamentul noului PUZ, in cadrul proiectului „Alimentarea cu apa potabila si sistem de canalizare pentru zona rezidentiala de nord a Capitalei”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *