Bordei costisitor

0
355

Rascumparat cu 100 de milioane de euro, parcul Bordei a devenit cel mai scump din Capitala.

La nici trei luni de la readucerea in proprietatea primariei, Parcul Bordei se deschide pentru cetateni. Primarul Capitalei, Adriean Videanu, se declara multumit de faptul ca Bordeiul va fi redat bucurestenilor „dupa 40 de ani”.

Peisajul parcului a fost complet schimbat in ultimele doua luni: pe pamantul pe care afaceristul Costica Constanda ar fi visat cativa zgarie-nori au rasarit copaci, flori si iarba. Pe lac se plimba in voie patru lebede negre, iar pe insula, imediat ce treci de podetul incarcat cu jardinierele cu flori, te aseapta o minirezevatie cu opt pauni. Ici-colo, plimbaretii se vor putea aseza pe banci din lemn si fier forjat, iar spre inserat, ei vor putea admira peisajul de la lumina unor stalpi de iluminat noi, cu globuri alb-mate.

Totodata, bustul din ipsos al „Marelui singuratic”, Marin Preda, poate fi admirat in acest parc. Videanu recunoaste ca ideea i-a apartinut academicianului Eugen Simion si promite ca, in cateva luni, sa fie turnat si in bronz.

Toata aceasta reamenajare, impreuna cu sistemul de irigatii subteran al gazonului, a costat primaria peste jumatate de milion de euro.

La final de mandat, Videanu, care promisese in 2005 o centura verde pentru Capitala, sustine ca avem acum 16,32 metri patrati de verdeata pe cap de locuitor. Ca sa iasa la liman, primaria socoteste numarul copacilor, precum Pristanda steagurile. O data sunt 35.000 de arbori plantati din noiembrie 2007 pana acum, apoi 10.500 de arbori plantati in 2008, si alti 3.600 in ultimele doua luni ale lui 2007. Totalul ar fi, oricum, 200.000 de arbori, care ar trebui sa rasara in Bucuresti in urmatorii doi ani si jumatate.

Dupa Bordei, vor trece la modernizat parcurile: Tineretului, Hera strau, Cismigiu si Carol. Li se vor schimba sistemul de iluminat, mobilierul si vor fi irigate sistematic.

IARBA DE LUX

3.000-4.000 euro/mp

Parcul Bordei este cel mai scump parc din Capitala. Daca reamenajarea sa a costat putin peste jumatate de milion de euro, cedarea Satului Francez catre Costica Constanda, pentru salvarea parcului, a mai costat primaria alte 99 de milioane de euro. Un metru patrat in Satul Francez se putea vinde intre 3.000 si 4.000 de euro, conform Directorului de Dezvoltare al Euroest, Calin Clinciu. Rezulta asadar ca, pentru cele 3,3 hectare date la schimb lui Constanda si amenajarea la standarde europene a parcului, primaria a platit pana acum circa 100 de milioane de euro.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.