Botosanenii sunt invitati sa dezvolte afaceri de succes in domeniul agriculturii ecologice

Botosanenii sunt invitati sa dezvolte afaceri de succes in domeniul agriculturii ecologice

Ovidiu Portariuc, seful Departamentului Economic al PSD, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute cu doi importanti oameni de afaceri din Germania interesati sa ofere expertiza tehnica fermierilor din Botosani si sa asigure contracte ferme de export pentru productia agricola realizata de agricultorii botosaneni. Robert Brandes si Christine Menzel au facut o vizita la Botosani, in perioada 10-12 iunie, unde au apreciat potentialul de dezvoltare al sectorului agricol si, in mod special, calitatea solului din nordul Moldovei.

Fermierii nemti dezvolta afaceri de succes de milioane de euro in domeniul agriculturii ecologice, a cultivarii si a comercializarii cerealelor bio in Europa Occidentala si de Est si sunt interesati de o colaborare cu fermierii botosaneni in domeniul culturilor de soia, porumb, floarea soarelui sau grau. Economistul Ovidiu Portariuc, care conduce de mai multi ani o ferma ecologica in Botosani, a subliniat efortul pe care trebuie sa il depuna fermierii romani pentru a trece testul german de exigenta in ceea ce priveste calitatea produselor. „Ma bucur ca prin ceea ce am realizat in ultimii ani am reusit sa castigam increderea partenerilor germani. Am invatat mult de la ei si acum stiu ca succesul depinde de respectarea la milimetru a procedurilor. Calitatea muncii va da, negresit, calitatea produselor”, a declarat Ovidiu Portariuc. El a criticat totodata politicile haotice din sectorul agricol ce ii determina pe multi fermieri romani sa isi vanda terenurile si sa plece la munca pe culturile din strainatate: „Principala problema este lipsa banilor si haosul existent pe piata agricola romaneasca. Oamenii prefera sa-si vanda pamantul unor asa- zisi investitori straini care speculeaza conjunctura actuala si cumpara pamantul romanesc pe bani de nimic”. Liderul PSD Botosani apreciaza ca parteneriatele externe sunt o solutie pentru agricultura romaneasca si ca acestea pot opri fenomenul instrainarii pamanturilor: „Parteneriatele cu fermierii din Occident ii vor ajuta foarte mult pe fermierii botosaneni. Vreau sa cred ca exista si solutii pentru dezvoltarea agriculturii fara a ne instraina suprafetele agricole. Cu astfel de parteneri fair-play voi colabora oricand cu placere!”, a declarat responsabilul cu probleme economice, din PSD Botosani.

In luna iulie, Ovidiu Portariuc va gazdui o delegatie a unor oameni de afaceri din Japonia interesati de asemenea de anumite culturi ecologice care pot fi adaptate climatului romanesc.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,325FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente