Braconaj de proportii la cerb lopatar

0
1283

Politistii si inspectorii silvici au descoperit, la marginea unui fond de vanatoare din judetul Arad, opt femele de cerb lopatar ucise cu bestialitate de braconieri.
braconaj la cerb lopatar
Totul s-a intamplat in fondul de vanatoare de la Socodor, de langa orasul Chisineu-Cris. Atentia paznicilor de vanatoare a fost atrasa de farurile masinilor cu care venisera braconierii.

A urmat, apoi, timp de cateva ore, o urmarire pe camp, in plina noapte. Cand s-au vazut incoltiti braconierii au abandonat autoturismele pline de sange si urme de par. O masina de teren a fost ascunsa intr-un grajd, iar o alta masina a fost abandonata in mijlocul campului.

In gunoiul din spatele grajdului, anchetatorii au gasit opt femele de cerb lopatar impuscate, dintre care patru erau gestante. Un animal care nu a murit de la impuscatura, taiat in jurul gatului.

Politistii banuiesc ca in autoturismul lasat in camp s-ar mai afla cerbi vanati, insa nu au putut deschide masina pana cand a venit proprietarul, care anuntase intre timp ca aceasta i-a fost furata.

Arme cu calibru redus pentru a nu face zgomot
Arma folosita avea calibrul de 5,6 mm si nu este de vanatoare. Din cate se pare, s-a folosit acest model de arma fie pentru a nu face galagie, fie ca distractie a unor oameni cu bani.

Asemenea exemplare se pot vana doar in anumite conditii. Specialistii spun ca ce s-a intamplat in Arad este un adevarat masacru, cel mai mare care a avut loc in ultimii ani in aceasta zona.

„Armele de calibru redus sunt interzise la vanatoare. Banuim ca au folosit asemenea arme pentru a nu fi auziti, pentru ca aceste arme nu fac zgomot cum face o arma normala de vanatoare”, spune Dumitru Armat, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatore Oradea, care a mai precizat ca in jurul padurii s-au gasit tuburi cu calibru redus de 5,6mm.

Anchetatorii banuiesc ca braconajul cu care au de-a face a fost de proportii, dupa ce politistii de frontiera au descoperit intr-o masina care a iesit printr-o alta zona a padurii, un alt cerb lopatar impuscat, dar si persoana care a recunosc ca braconase in zona.

Peste 1.000 de cerbi lopatari
In fondul de vanatoare de la Socodor sunt peste 1.000 de cerbi, fiind cea mai mare rezervatie de cerbi lopatari in libertate din Europa. Tocmai de aceea intrarea in padure este fortata de multi braconieri. In padurea de aici a vanat chiar si Nicoale Ceausescu.

Vanarea unui cerb lopatar in conditiile legii costa cam 2.000 euro.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.