Braconieri de ocazie, condamnati la inchisoare si la plata unor daune de mii de euro

Braconieri de ocazie, condamnati la inchisoare si la plata unor daune de mii de euro

Este cazul a doi barbati din localitatea salajeana Cehu Silvaniei, condamnati de Judecatoria Zalau la inchisoare cu suspendare pentru braconaj in forma calificata si la plata sumei de 4.000 de euro, reprezentand contravaloarea caprioarei ucise.

Potrivit presedintelui Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Salaj, cei doi nici macar nu sunt vanatori si nu au nici arma de vanatoare. Ei au ajuns sa fie cercetati pentru braconaj dupa ce au prins o caprioara care intrase pe proprietatea lor prin gardul ce imprejmuieste Fondul de vanatoare nr. 25 Cehu Silvaniei. Dupa ce au capturat animalul, l-au omorat si l-au transat, ducand carnea rezultata acasa. Greseala lor a fost ca au ascuns pielea caprioarei in padure, insa nu suficient de bine, pentru ca aceasta a fost gasita de catre paznicul fondului de vanatoare, care a pornit pe urmele lor, identificandu-i in scurt timp, impreuna cu lucratori ai IPJ.

,,Oamenii legii au gasit carnea chiar in frigiderul lor si cei doi si-au si recunoscut, ulterior, fapta”, precizeaza Crisan.

Cei doi au fost trimisi in judecata pentru braconaj in forma calificata in luna august, dosarul fiind inregistrat pe rolul Judecatoriei Zalau, care, intrucat acestia si-au recunoscut fapta, s-a pronuntat pe procedura simplificata inca de la primul termen, ce a avut loc saptamana trecuta. Instanta a decis, astfel, condamnarea la un an de inchisoare pentru comiterea infractiunii de braconaj in forma calificata a ambilor braconieri de ocazie, dispunand, totodata, suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3 ani. Judecatorii ii mai obliga pe cei doi la plata catre AJVPS, care s-a constituit parte civila, a sumei de 4.000 euro, echivalent in lei la data efectuarii platii, reprezentand prejudiciu cauzat si nerecuperat. Dupa cum ne-a explicat Cristian Crisan, este vorba, teoretic, despre contravaloarea unei caprioare. ,,Nu stiu de ce judecatorii au stabilit aceasta valoare, pentru ca ar fi trebuit sa dispuna plata a 5.000 de euro, cat este contravaloarea unei caprioare in afara sezonului, asa cum a fost in acest caz. In timpul sezonului de vanatoare, aceasta valoare se reduce la jumatate”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *