Oamenii de stiinta germani de la Universitatea din Ulm au descoperit ca exista o stransa legatura intre un nivel scazut de vitamina C si beta-caroten in organism si dementa, afectiune caracterizata prin pierderi de memorie. In urma acestor constatari, cercetatorii sustin ca persoanele care includ in dieta zilnica alimente bogate in antioxidanti, precum spanacul, morcovii si caisele, prezinta un risc scazut de a se confrunta cu pierderi de memorie, scrie Daily Mail.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au analizat diferentele dintre persoanele diagnosticate cu dementa si cele sanatoase, care aveau varste cuprinse intre 65 si 90 de ani. Astfel, un grup de 74 de pacienti diagnosticati cu Alzheimer si un al doilea grup de 158 de persoane sanatoase au fost supuse mai multor teste neuropsihologice, analize de sange, li s-a calculat indicele de masa corporala si au trebuit sa raspunda unor intrebari legate de stilul de viata.
Echipa de cercetatori, coordonata de prof. Gabriele Nagel si de prof. Christine von Arnim, a constatat ca persoanele care sufereau de dementa prezentau un nivel scazut de vitamina C si de betacaroten. Expertii sunt de parere ca asa-numitul stres oxidativ, care impiedica utilizarea optima a oxigenului in organismul uman, este un alt factor care favorizeaza dezvoltarea bolii, iar vitamina C si beta-carotenul tin la distanta stresul oxidativ.
Desi mai sunt necesare si alte cercetari pentru confirmarea rezultatelor, studiul sugereaza ca fructele si legumele ar putea juca un rol in lupta impotriva dementei de tipul bolii Alzheimer.
„Sunt necesare studii longitudinale cu mai multi participanti pentru a confirma ca vitamina C si beta-carotenul ar putea preveni instalarea si agravarea maladiei Alzheimer”, a declarat dr. Gabriele Nagel, unul dintre conducatorii studiului.
Vitamina C se gasesete, de pilda, in fructe citrice, iar beta-carotenul – in morcovi, spanac si caise.