Braconierii din Delta intra in alerta

In perioada 8-10 aprilie a.c., filialele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura din Calarasi, Constanta, Galati si Tulcea, in colaborare cu Politia de Frontiera, au realizat o ampla actiune de control pe Dunare, in scopul prevenirii si combaterii braconajului.
braconieri
Au fost verificate zeci de ambarcatiuni de pescuit, s-au descoperit grave incalcari ale legii, s-au dat amenzi si s-au intocmit numeroase dosare penale.

Am insotit echipele de control care au actionat in zona Fetesti – Stelnica – Giurgeni – Vadu Oii in noaptea de 7 spre 8 aprilie si in cursul zilei de 8 aprilie. Echipele au fost conduse de seful Filialei ANPA Calarasi, Richard Dima, si de seful Filialei ANPA Constanta, Ion Costianu, secondati de agenti ai Politiei de Frontiera Fetesti si Constanta.

In prima noapte, „recolta” a fost destul de slaba, semn ca cineva ii avertizase pe braconieri. Este adevarat ca noaptea a fost foarte racoroasa, cu temperaturi mult sub cele obisnuite pentru aceasta perioada. Cei mai multi pescari aveau acte in regula. Dupa ce s-a luminat insa, intre Stelnica si Giurgeni, au inceput sa apara si braconierii. Rand pe rand, acestia au fost adusi la mal si verificati de echipele de control.

Numai in prima zi au fost intocmite noua procese-verbale de contraventie si 14 pentru infractiuni soldate cu tot atatea dosare penale. S-au confiscat sute de metri de plase monofilament interzise la pescuit, zeci de kilograme de peste capturat ilegal si au fost retinute, in vederea confiscarii, ambarcatiunile folosite de braconieri.

TRAIASCA PESTII!
In aceeasi perioada, si ANPA Tulcea, in colaborare cu Politia de Frontiera, a organizat o actiune de prevenire si combatere a braconajului piscicol. Astfel, marti, 07.04.2009, pe malul Lacului Zmeica au fost depistati Daniel B. de 43 ani si Victor C. in varsta de 31 ani, ambii cu domiciliul in Constanta, avand asupra lor 24 de plase monofilament in lungime totala de 600 m.

Inspectorii ANPA si politistii de frontiera le-au intocmit actele premergatoare de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere si folosire la pescuit de plase interzise legal.

12.250 DE METRI DE PLASA MONOFILAMENT
Miercuri, 08.04 a.c., in zona localitatilor Sulina si Chilia Veche, au fost ridicate in vederea confiscarii 90 de plase monofilament, in lungime de 5.400 m, abandonate in zona lacurilor din complexul Matrita – Merhei si zona de nord a Lacului Lumina. Joi, 09.04 a.c., pe raza localitatii Ceamurlia de Jos au fost gasiti doi barbati, Iancu C., domiciliat in Constanta, si Petrica P., domiciliat in Tulcea, care transportau cu o masina 300 kg de peste, in stare proaspata, fara documente legale.

Una peste alta, inspectorii ANPA si politistii de frontiera din Tulcea au confiscat 650 kg de peste si au retinut 12.250 metri plase monofilament. Pe numele a 16 persoane au fost intocmite dosare penale. De asemenea, au fost aplicate 12 amenzi contraventionale, in valoare totala de 1.800 lei.

„Vom organiza in continuare astfel de actiuni, pentru a preveni si a diminua cat mai mult posibil braconajul piscicol, atat pe Dunare si in Delta, cat si pe raurile si lacurile inferioare”, ne-a declarat seful filialei ANPA Calarasi, Richard Dima, unul dintre initiatorii acestor actiuni.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *