Bruxelles-ul adauga alte 15 substante chimice pe lista neagra a poluantilor apelor

Bruxelles-ul adauga alte 15 substante chimice pe lista neagra a poluantilor apelor

Comisia Europeana a propus astazi adaugarea a 15 substante chimice pe lista celor 33 de poluanti care sunt monitorizati si controlati in apele de suprafata din UE – inca un pas catre imbunatatirea calitatii apelor noastre fluviale, lacustre si litorale.

Printre cele 15 substante se numara substante chimice industriale, precum si substante utilizate in produse biocide, in produse farmaceutice si in produse de protectie a plantelor. Acestea au fost selectate pe baza unor dovezi stiintifice ca pot prezenta un risc semnificativ pentru sanatate.

Actualizarea va fi realizata printr-o revizuire a Directivei privind substantele prioritare in domeniul calitatii apei. Aceste noi substante sunt propuse in urma unei analize care a studiat riscurile prezentate de circa 2.000 de substante, in functie de nivelul lor in apele de suprafata si de periculozitatea, productia si utilizarile lor.

Pentru sase din cele 15 substante prioritare noi, clasificarea propusa ar necesita ca emisiile in apa ale acestor substante sa fie eliminate progresiv in urmatorii 20 de ani.

Propunerea include, de asemenea, standarde mai stricte pentru patru substante reglementate in prezent, precum si obligatia de a elimina treptat emisiile altor doua substante aflate deja pe lista.

Cele 15 substante prioritare suplimentare propuse sunt:

• substante utilizate in produse de protectie a plantelor: aclonifen, bifenox, cipermetrin, dicofol, heptaclor, chinoxifen;
• substante utilizate in produse biocide: cibutrin, diclorvos, terbutrin;
• substante chimice industriale: acid sulfonic perfluorooctanic (PFOS), hexabromociclododecan (HBCDD);
• subproduse de combustie: dioxina si PCB-uri de tipul dioxinei;
• substante farmaceutice: 17 alfa-etinilestradiol (EE2), 17 beta-estradiol (E2), diclofenac.

Includerea produselor farmaceutice este propusa pentru prima oara. Propunerea nu pune sub semnul intrebarii valoarea medicinala a acestor substante, ci abordeaza potentialele efecte daunatoare ale prezentei lor in mediul acvatic.
Concentratiile care depasesc pragurile propuse pot afecta sanatatea populatiei piscicole, scazand rata de reusita a procesului de reproductie, de exemplu, si daunand altor organisme vii.

Gradul nostru de cunoastere privind impactul produselor farmaceutice asupra mediului a sporit considerabil in ultimii ani, iar propunerea se bazeaza pe cele mai recente cunostinte stiintifice.

De asemenea, Comisia Europeana a propus imbunatatiri privind monitorizarea si raportarea poluantilor chimici prezenti in apa, precum si un mecanism pentru obtinerea de informatii mai bune cu privire la concentratiile altor poluanti, in cazul carora ar putea fi necesara reglementarea in viitor la nivelul UE.

Propunerea executivului comunitar este insotita de un raport catre Parlamentul European si catre Consiliu cu privire la rezultatul acestei revizuiri a listei existente a substantelor reglementate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente