
Bulgaria este pe cale sa renunte la proiectul centralei nucleare de la Belene, de pe malul Dunarii, pentru care a incheiat un contract cu compania rusa de stat Atomostroyexport, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Reuters si Mediafax.
Borisov a spus, la postul natioanl de televiziune BNT, ca a trimis in luna februarie o delegatie ministeriala la Moscova pentru a le transmite oficialilor rusi ca Bulgaria nu va mai construi centrala de la Belene, dar va plati reactorul nuclear de 1.000 MW care a fost deja construit.
Premierul bulgar a adaugat ca statul va incerca sa instaleze reactorul la centrala de la Kozlodui, care are in prezent o capacitate de 2.000 MW.
Guvernul instalat la Sofia la jumatatea anului 2009 a amanat de mai multe ori decizia privind constructia centralei de la Belene, timp in care a incercat sa atraga investitori vest-europeni in proiect si sa obtina costuri mai scazute, estimate in prezent la 8 miliarde euro.
Borisov a declarat ca decizia finala privind proiectul Belene nu a fost inca luata, notand ca statul bulgar a cheltuit deja 1,4 miliarde leva (715 milioane euro) pentru aceasta invstitie.
„O astfel de decizie poate fi luata numai dupa o dezbatere publica ampla. Voi incerca sa determin daca putem convoca un referendum privind Belene”, a afirmat premierul.
Guvernul bulgar a abandonat deja proiectul oleoductului trans-Balcanic care ar fi trebuit sa transporte petrol rusesc pana in Grecia, considerand ca investitia nu este viabila.
Washingtonul a recomandat joi Bulgariei sa incerce cu mai multa determinare sa-si diversifice sursele de alimentare cu energie, pentru a pune capat dependentei de importurile din Rusia.
UE si SUA si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea ca centrala de la Belene, construita de Atomostroyexport, ar fi cimentat dependenta Bulgariei de energia ruseasca.