Bulgaria este pe cale sa renunte la proiectul centralei nucleare de la Belene, de pe malul Dunarii

0
415
Controverse în apropiere de graniţa României privind construirea unei centrale nucleare - reportaj
Bulgaria este pe cale sa renunte la proiectul centralei nucleare de la Belene, de pe malul Dunarii

Bulgaria este pe cale sa renunte la proiectul centralei nucleare de la Belene, de pe malul Dunarii, pentru care a incheiat un contract cu compania rusa de stat Atomostroyexport, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Reuters si Mediafax.

Borisov a spus, la postul natioanl de televiziune BNT, ca a trimis in luna februarie o delegatie ministeriala la Moscova pentru a le transmite oficialilor rusi ca Bulgaria nu va mai construi centrala de la Belene, dar va plati reactorul nuclear de 1.000 MW care a fost deja construit.

Premierul bulgar a adaugat ca statul va incerca sa instaleze reactorul la centrala de la Kozlodui, care are in prezent o capacitate de 2.000 MW.

Guvernul instalat la Sofia la jumatatea anului 2009 a amanat de mai multe ori decizia privind constructia centralei de la Belene, timp in care a incercat sa atraga investitori vest-europeni in proiect si sa obtina costuri mai scazute, estimate in prezent la 8 miliarde euro.

Borisov a declarat ca decizia finala privind proiectul Belene nu a fost inca luata, notand ca statul bulgar a cheltuit deja 1,4 miliarde leva (715 milioane euro) pentru aceasta invstitie.

„O astfel de decizie poate fi luata numai dupa o dezbatere publica ampla. Voi incerca sa determin daca putem convoca un referendum privind Belene”, a afirmat premierul.

Guvernul bulgar a abandonat deja proiectul oleoductului trans-Balcanic care ar fi trebuit sa transporte petrol rusesc pana in Grecia, considerand ca investitia nu este viabila.

Washingtonul a recomandat joi Bulgariei sa incerce cu mai multa determinare sa-si diversifice sursele de alimentare cu energie, pentru a pune capat dependentei de importurile din Rusia.

UE si SUA si-au exprimat in repetate randuri ingrijorarea ca centrala de la Belene, construita de Atomostroyexport, ar fi cimentat dependenta Bulgariei de energia ruseasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.