Bulgaria vrea sa construiasca un depozit pentru deseuri radioactive la patru kilometri de Dunare

Bulgaria vrea sa construiasca un depozit pentru deseuri radioactive la patru kilometri de Dunare

Autoritatile bulgare vor sa construiasca in nordul tarii, langa centrala nucleara de la Kozlodui, un depozit pentru deseuri slab si mediu radioactive, conform Mediafax.

Pana in anul 2075, aici urmeaza sa fie depozitate pana la 345.500 de tone de asemenea reziduuri.

Locatia, mai exact, este la patru kilometri distanta de malul Dunarii. Depozitul va fi construit intr-o zona din Bulgaria cunoscuta ca “Radiana”.

Zona de protectie contra radiatiilor se intinde pe trei kilometri in jurul depozitului si nu se suprapune cu teritoriul Romaniei, dar zona monitorizata a centralei nucleare, cu o raza de 30 de kilometri, se extinde pana pe teritoriu romanesc.

Informatiile au fost tranmise si autoritatilor romane.

Siguranta depozitului se bazeaza pe aplicarea unei strategii de aparare in adancime, un sistem de bariere fizice completat de masuri administrative. Sistemul de bariere fizice se bazeaza pe un concept de multi-bariere, “deoarece fiecare dintre acestea contribuie la pastrarea sigurantei, prin functiile sale”.

Investitia va insemna constructia a opt module de beton armat, uniform plasate pe doua randuri paralele. De asemenea, dimensiunea exterioara a fiecarui modul este de 117 metri lungime, 35,5 metri latime si 10 metri inaltime.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,334FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente