Caii de rasa dau examen pentru a ramine in patrimoniul national

Peste 300 de cai din rasele Lipitan si Semigreu Romanesc de la Herghelia Beclean, judetul Bistrita-Nasaud trec, timp de doua zile, prin emotiile examenelor pentru a putea ramine in patrimoniul national

O comisie formata din reprezentanti ai Autoritatii Hipice din Romania si medici veterinari ii studiaza atent pe fiecare in parte dupa care le da note de la 1 la 10, iar cei care obtin punctaje mari ramin in patrimoniul national, in timp ce pe restul ii asteapta umilinta trasului la caruta
sau chiar vinzarea.

Herghelia Beclean este unul din cele 16 mari centre de crestere a cailor de rasa din tara. Comisia a examinat, mai intii, caii din rasa Semigreu Romanesc, folositi, in special, pentru tractiune. Fiecare cal este studiat de la urechi pina la coada si, in functie de notele obtinute pentru diverse aspecte fizice, sexuale si genetice i se acorda nota finala. „Nu exista cai de nota 10, ar insemna sa fie un cal nemaipoment. Caii de nota 9 sau 9,50 trebuie sa fie foarte armoniosi. Aprecierile se fac pentru rasa respectiva. Asta inseamna: se incadreaza la talie intre anumite dimensiuni, de exemplu la Lipitan, 1,55-1,60. Se depuncteaza chiar si dimensiunile peste standard deoarece citiva centimetri la talie inseamna citeva zeci de kilograme in plus. Asta inseamna o greutate mai mare, miscari mai incete ale animalului si multe lucruri care se iau in considerare. Caii de aici sint buni. Am vazut cai foarte buni, per ansamblu e o herghelie cu potential foarte mare in Romania. La acest capitol, tara noastra are un cistig pentru ca s-au facut ameliorari cu cai de rasa in sectorul particular. Un dezavantaj ar fi ca acesti cai nu au fost inregistrati prin anii `70. Daca s-ar fi facut acest lucru, Romania nu ar fi avut mai putin de 1% cai de rasa, ci 30-40%”, a declarat Cristian Molnar, inspector al Autoritatii Hipice din Romania.

Cel mai valoros nucleu de cai din lume

Specialistii au dat insa note mai mari cailor din rasa Lipitan. La Beclean sint crescuti cei din linia Incitato, a opta linie de singe a rasei, fondata din trei armasari de singe spaniol adusi de Contele Bethlen, si iepe locale. In prezent, Herghelia Beclean detine cel mai valoros nucleu de cai rasa Lipitan linia Incitato din lume.
Potrivit directorului Hergheliei Beclean, Traian Lapuste, peste 99% din cai au luat nota de trecere la examinarea facuta pina acum, dar nu toti pentru reproductie.
Pentru fiecare cal de rasa, statul acorda o subventie lunara de 350 de lei, ceea ce reprezinta peste 45% din bugetul de venituri al Hergheliei Beclean cu care se poate asigura hrana animalelor. Examinarea cailor de rasa va continua si azi in judet in gospodariile particulare.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *