Lemnul se va scumpi si in 2008 din cauza neglijentei guvernului

Licitarea masei lemnoase intarzie, ducand la umflarea preturilor, cu consecinte directe in constructii si industria mobilei

Stabilirea cotei de masa lemnoasa ce va putea fi exploatata in 2008 trebuia sa se faca in iulie, iar licitatiile sa se desfasoare in septembrie. Cota a fost stabilita abia acum, la sfarsitul lunii octombrie, astfel ca licitatiile intarzie din nou. Intre timp, cererea creste continuu, depasind nivelul ofertei, fapt care – la fel ca in anii trecuti – va duce in final la scumpirea lemnului.

In 2006, tergiversarea licitatiilor cu masa lemnoasa pana in decembrie a dus la o scumpire cu peste 50% a bustenilor, pentru ca pe acelasi volum scos la vanzare a presat o cerere de cateva ori mai mare decat daca licitatiile s-ar fi organizat la timp.

Oamenii au fost nevoiti, in aceste imprejurari, sa supraliciteze pentru a castiga, si astfel au crescut artificial preturile de adjudecare fata de cele anuntate la pornire. Efectele se vad astazi, in pietele produselor finite care au lemnul la baza: cheresteaua din rasinoase are preturi duble fata de anul trecut, iar mobila este cu aproape 20% mai scumpa.

A invatat cineva ceva din aceasta experienta? Se pare ca nu, deoarece si in aceasta toamna ne confruntam cu aceeasi situatie. Cu toate ca volumul de masa lemnoasa trebuia stabilit inca din iulie, hotararea de aprobare pentru anul 2008 a aparut abia in „Monitorul Oficial” din 24 octombrie; in baza acesteia, vor fi anuntate licitatii, insa acestea nu pot avea loc mai devreme de 30 de zile de la publicarea anunturilor.

Rezulta ca abia in decembrie se vor deschide ofertele, moment in care cererea de masa lemnoasa va fi din nou mai mare decat volumul ce putea fi licitat, in conditii normale, acum mai bine de o luna.

Forestierii cer anchetarea ministerelor

Avand in vedere situatia astfel creata, dar mai ales pentru ca problema intarzierii licitatiilor se repeta de la an la an, reprezentantii companiilor cu profil forestier vor cere primului-ministru sa declanseze o ancheta. „Vom solicita premierului sa dispuna investigatiile necesare, ca sa vedem de ce Ministerul Agriculturii, in calitate de initiator, si Ministerul Mediului, ca avizator, au tergiversat lucrurile atat de mult.

De asemenea, ii vom explica sefului guvernului ce consecinte au aceste intarzieri, de la an la an”, ne-a declarat, ieri, Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania – ASFOR.

El a ara-tat ca, deocamdata, „la nivelul preturilor de pornire a licitatiilor, lemnul de rasinoase va fi mai scump cu 5% fata de anul trecut, in timp ce lemnul de fag va fi mai ieftin cu 3%”, dar de la pornire pana la adjudecare se pot intampla multe. „Pe langa aceste intarzieri nejustificate, scumpirea lemnului mai are si alte cauze, intre care ar fi interventia unor firme direct interesate in cresterea artificiala a preturilor sau angrenarea in aceste mecanisme a unor operatori care pur si simplu nu si-au calculat corect potentialul”.

– Vom solicita premierului sa dispuna investigatiile necesare, ca sa vedem de ce s-au tergiversat lucrurile atat de mult
Ioan Sbera
presedintele ASFOR

Factori care influenteaza pretul masei lemnoase

Scumpire. Cresterea continua a cererii, pana peste nivelul volumului oferit in conditii normale, la timp, in licitatiile organizate de stat. Costurile de exploatare sunt de aproape doua ori mai mari in Romania decat in alte tari europene, din cauza lipsei drumurilor forestiere. La noi, pentru a aduce busteanul pana la remorca peridocului se parcurge, in medie, un kilometru (off-road, cu tractorul sau TAF-ul), cu toate costurile pe care le implica astfel de transporturi; in Europa, se parcurg, in medie, mai putin de 200 de metri.

Ieftinire.

Furtunile si viiturile care au avut loc in Europa, in 2007, au lasat in urma lor „doboraturi” in cantitati semnificative – aproximativ 60 milioane de metri cubi per total, in Europa, si 4 milioane mc in Romania. Existenta acestor stocuri, care se vand la preturi mult mai mici, ar trebui sa atenueze tendinta generala de scumpire. In fine, costurile cu forta de munca sunt inca mici, in Romania, comparativ cu media UE, dar si aici au inceput sa apara semnele crizei de personal.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *