Caini angajati – proiect pilot

Adoptii CainiNu ii mai eutanasiaza, dar ii lasa sa se omoare intre ei.
caini angajati(schita)

Motto: Nepasarea si pasivitatea sunt cele mai eficiente arme de distrugere in masa.

Acest proiect s-a nascut datorita ivirii unei situatii concrete. Multi oameni regreta aparitia Legii Marinescu prin care s-a interzis eutanasierea cainilor tineri si sanatosi iar altii considera ca banii alocati intretinerii acestora ar trebui destinati saracilor. In replica, iubitorii de animale demonstraza ca aceste fiinte docile pot fi utile daca le acordam putina atentie.

Mentionez ca in tarile civilizate deja a fost introdus conceptul „working dogs” (ciini angajati) iar la Scolile de dresaj din Satu Mare, Bucuresti si Craiova cativa oameni dedicati au inceput sa instruiasca aceste patrupede pentru a fi angajate in slujba omului.

Lasand la o parte serviciile aduse omenirii de catre caine deoarece acesta este o fiinta docila, usor de dresat si cu un caracter echilibrat si rabdator, este un lucru clar ca aceste patrupede isi pot cistiga singure existenta aducand diverse servicii oamenilor.

Rezultatele unui studiu asupra impactului sociologic al prezentei unui animal de companie in contextul familial demonstreaza faptul ca animalul contribuie la apropierea dintre membrii familiei.

1. Utilizarea cainilor in cadrul gradinitelor publice si private si in cadrul Scolilor I-VIII.

Modelul de viata oferit copiilor si prescolarilor prin intermediul desenelor animate si al filmelor in care este promovata violenta, lipsa de respect si lipsa de compasiune, in mod clar nu este unul adecvat.

Dependenta de jocurile de pe calculator si implicit izolarea copiilor intre patru pereti in fata ecranelor PC impiedica usurinta comunicarii si socializarii copiilor si a adolescentilor.

In randul copiilor, ciinele ajuta la educarea si dezvoltarea acestora, la formarea personalitatii, la deprinderea unor responsabilitati iar copii anxiosi sau foarte putin autonomi isi pot ameliora capacitatea de socializare.

Astfel, in cadrul institutiilor antementionate se impune initirea de cursuri de genul: „Copiii invata sa protejeze animalele” in care copiii invata sa pieptene, sa hraneasca si sa plimbe un ciine.

Ca si alte animale de companie, ciinele amelioreaza comunicarea, dezvolta atentia facand ca cei retrasi si timizi sa fie mai comunicativi, reduce numarul de conflicte, reda increderea si dezvolta capacitatea de afirmare a copiilor.

In SUA, in clasele cu numar mare de elevi turbulenti si chiar agresivi a fost introdus cu succes cate un caine pentru diminuarea indisciplinei.

2.Utilizarea cainilor in azilele de batrani

S-a demonstrat ca un caine inveseleste, poate reduce starea de stres, diminueaza presiunea arteriala, poate ajuta la recuperarea postoperatorie, ajuta la cresterea stimei de sine, dezvolta reactii psihoafective pozitive si reprezinta un factor de motivare pentru persoanele cu handicap fizic.

La fel de bine, cainele reduce anxietatea si dispozitia depresiva, compenseaza lipsa de afectiune contribuind la indulcirea clipelor de singuratate si disperare ale celor varstnici si neputinciosi si ale copiilor parasiti.

Cu siguranta varstnicii uita problemele pe care le au, isi gasesc refugiu in ingrijirea animalelor de casa nesimtindu-se atat de singuri si bolnavi, cateii fiindu-le adevarati prieteni.

Prin urmare, cainele reduce pesimismul si descurajarea deoarce acesta ofera afectiune si iubire neconditionata, constituind un adevarat sprijin psihologic.

In Bucuresti exista deja o colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala a sectorului 1 tocmai pentru depasirea sentimentului de singuratate si iesirea din izolare.

3. Utilizarea cainilor in institutii medicale

Cainii pot fi utili pentru reconfortarea pacientilor internati in spital, in special copii, pentru ca acestia nu se mai concentreaza asupra durerii si a fricii si pacientii uita pentru un timp de medicamente si injectii. In urma interactiunii cu un ciine, in cadrul exercitiilor de reeducare functionala, un tanar a reusit sa isi utilizeze bratul drept dupa ce a fost diagnosticat cu tetraplegie.

In sedintele de psihoterapie, animalele pot avea diferite functii pentru a trata probleme relationale cum ar fi increderea in propria persoana.

4 Utilizarea cainilor in programele de dezintoxicare asa cum se face in SUA si Anglia

Animalele pot contribui la mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate a persoanelor care sufera de diverse tulburari fizice, psihologice sau sociale.

Ameliorarea calitatii vietii pacientilor se explica prin faptul ca aceste animale ofera sprijin moral. In SUA, in acest moment, medicii acorda factorului psihologic un rol primordial iar eficienta tratamentul medicamentos ocupa locul doi.

5. Utilizarea ciinilor in institutii specializate pentru copii cu handicap sau deficiente

si

6. Utilizarea ciinilor in centrele de plasament unde sunt copii parasiti, inhibati, descurajati, pesimisti si cu dispozitie depresiva.

Pentru copii hiperactivi, cu dezvoltare deficitara a intelectului, copii cu disfunctii de vorbire, cu probleme emotionale si de integrare, nefunctionare sociala, cainele reprezinta o varianta sigura de ridicare a moralului.

7. Utilizarea cainilor in cazul tratamentelor la domiciliu

S-a demonstrat clinic faptul ca pacientii care ating sau care vorbesc cu un animal prezinta o scadere a tensiunii si a starii de stres iar depresiile se diminueaza pana la disparitie.

8 Utilizarea cainilor in centre de detentie

Pentru a reda sentimentul de utilitate al condamnatilor, eliminarea sentimentului de singuratate si pesimism deoarece cainele ofera stabilitate afectiva si emotionala.

9. Utilizarea cainilor pentru cautare si salvare in caz de avalanse, salvarea supravietuitorilor din ruine, medii toxice sau incendii

Pentru a deveni capabili sa ofere ajutor cat mai multor categorii de oameni, ciinii trebuiesc antrenati de instructori de dresaj. In prezent, este nevoie de initierea de programe de pregatire profesionista pentru salvare si cautare, exploatand mirosul dezvoltat, curajul si agilitatea ciinilor. Astfel de centre exista deja la Craiova, Satu Mare si Bucuresti.

Aceasta a fost o schita de proiect. Pentru a atinge stadiul de proiect avem nevoie de criticile dumneavoastra, de ideile constructive, de sugestii si de sprijinul moral si material al oamenilor de bine.

Contacte: email: [email protected] si [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *